Sezaryende uygulanan anestezi yöntemleri

Sezaryen ile doğumda hangi anestezi yöntemi daha çok tercih edilmektedir? Spinal anestezi ve epidural anestezi yöntemlerinin artıları ve eksileri nelerdir?

Günümüzde doktorlar tarafından normal doğum tavsiye edilse de bazı durumlarda sezaryenla doğum yapılmak zorundadır.


Sezaryen ile yapılan doğumlarda iki çeşit anestezi yöntemi mevcuttur.

  • Genel anestezi ile hasta uyutularak

  • Hastanın belden aşağı kısmı uyutularak


Genel anestezide hasta hiçbir şey hissetmez doğumdan saatler sonra bebeğini görebilir. Ancak bir diğer yöntem olan hastanın belden aşağısının uyutulması ise en çok kullanılan iki yöntem:

  • Spinal anestezi

  • Epidural anestezi

Epidural anestezide omuriliği ve omurilikten çıkan sinirleri saran ve “dura” adı verilen zarın etrafına lokal anestezik ilaçlar verilerek ağrının beyine iletilmesi engellenir. Spinal anestezide ise lokal anestezik ilaçlar dura zarının altında yer alan beyin-omurilik sıvısına verilir. Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilir ve anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlar.

Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı operasyon sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebilir. Bu durum ağrılı bir uyaran oluşturmamakla birlikte, bazı anne adaylarını rahatsız edebilmektedir.

Spinal anestezide ise operasyon bölgesinde ağrının kesilmesine ek olarak tam bir hissizlik durumu oluşmaktadır. Bu nedenden dolayı sezeryanlarda Kombine spinal epidural anestezi adı verilen yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Hastaya hem spinal hem epidural anestezi yapılmakta bu sayede hiçbir ağrı ve dokunma hissiyatına sebep olunmamaktadır.


Genel anesteziye göre avantajları nelerdir?

Genel Anestestezi yönteminde anne adayı  o ana şahitlik edilemez. Bebeğin doğumu izlenemez. Bebek doğduktan saatler sonra görebilir. Kombine spinal epidural anestezi yöntemi ile sezaryende, anne hiçbir ağrı duymamakla birlikte uyanıktır ve bebeğinin doğduğu ana kendisi de şahit olur. Bebeğinin ilk çığlığını duyma, doğar doğmaz onu görme şansına sahiptir.


Spinal ve epidural anestezi kimlere uygulanmaz?

Birçok sezaryen doğumlarında tercih edilirken, bazı uygulanamayacağı durumlarda vardır. Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı bel operasyonu geçirmiş olan hastalara kesinlikle spinal epidural anestezi uygulanmamaktadır.


İlgili içerikler;

Anestezi ne kadar güvenli?

Genel anestezinin riskleri ve komplikasyonları

Bölgesel anestezi nedir? Bölgesel anestezi çeşitleri


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال