Pankreas karnın en arka bölümünde yerleşmiş, yaklaşık 15 cm uzunluğunda, mide, onikiparmak bağırsağı (duodenum) ve kalın bağırsakla (kolon) ön yüzü tümüyle kapatılmış bir organdır. Pankreasın önemli görevleri vardır. Pankreas İnsülin ve glokagon hormonlarını salgılayarak kandaki şeker dengesini sağlar. Aksi durumda kişi şeker hastası (diyabetus mellitus) olabilir.
Pankreas kanserine kimlerde görülebilir?
- Sigara çoğu kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de baş faktörlerden biridir. Pankreas kanserine yakalanan her 3 hastadan biri sigara içmektedir.
- Genellikle 60 yaş üzeri kişilerde daha fazla görülmektedir.
- Obezite hastalarında görülebilmektedir.
Pankreas kanseri belirtileri;
- Kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Sarılık
- İştah kaybı
- Bulantı - kusma
- Halsizlik
- Yorgunluk
- İshal
- Sindirim zorluğu
- Sırt ağrısı
- Camcı macunu renginde dışkılama
- Solgunluk
- Aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı
- Bu belirtiler arasından en sık rastlanan belirti sarılıktır.
Pankreas kanseri diğer kanser türlerine göre neden daha hızlı yayılıyor?
- Pankreas kanseri, en ölümcül kanser türlerinden biridir ve pankreas kanseri teşhisinden sonra 5 yıldan uzun süre yaşayanların oranı sadece %5’tir.
- Pankreas kanserini bu kadar ölümcül konuma getiren başlıca sebep, kanserin kan yoluyla diğer organlara çok hızlı bir şekilde yayılmasıdır.
- Ayrıca pankreas kanseri belirtilerinin, kanser çok fazla ilerledikten görülmesi, kanserin büyümesi ve yayılmasını destekler niteliktedir.
Pankreas kanseri tedavisi için kullanılan yöntemler
Pankreas kanseri için kullanılacak yöntem tümörün ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişmektedir. Kanser sadece pankreas ile sınırlı kalmışsa kemoterapi ve radyasyon terapisi kullanılabilir.
Ancak tümör diğer organlara da yayılmışsa genellikle sadece kemoterapi yöntemi uygulanır.
Kanserli tümörün alınması için başvurulan diğer bir yöntem ise cerrahi operasyondur. Ancak her pankreas kanseri hastası ameliyat için uygun olmayabilir ve pankreas kanseri vakalarının sadece %20’sine operasyon yapılabilmektedir.
İlgili içerikler;
Pankreas kanseri belirtileri, tanı testleri, tedavisi ve bakım planı (datay içerik)
Kanser hastaları ağrı çekmek zorunda mı?
Şeker hastalığı ve tedavi yöntemleri
KAYNAK: Hemsire.Com