Doğumdan sonra bebeklerde gaz sancılarından sonra en önemli dönüm noktalarından biri diş çıkarmaktır. Anne babalar çocuklarının ilk dişini görmeyi heyecanla beklese de bu süreç bir takım sorunları beraberinde getirir. Diş çıkaran bebekler için bilmeniz gerekenler.
Bebeklerde diş çıkarma
Doğumdan sonra bebeklerde gaz sancılarından sonra en önemli dönüm noktalarından biri diş çıkarmaktır.
Bebekler ne zaman diş çıkarmaya başlar?
Bebeklerde diş çıkar süreci 6. ve 7 aylarda başlar. Ancak 3 aydan itibaren veya 12 aydan itibaren de çıkabilir.3. Yaşa kadar devam etmektedir. Bu kalıtımsal bir özelliktir.
Bebeğimin diş çıkaracağını nasıl anlarım?
Diş çıkarma belirtileri her bebekte farklı olarak görülebilmektedir. Bazı bebeklerde hiçbir belirti göstermeden diş çıkartılabilmektedir. Genellikle diş çıkarırken ishal, yüksek ateş, huzursuzluk, salya, ağızda tükürük miktarının artması, kilo alımın azalması gibi belirtiler daha sık görülmektedir.
Bebeğinizin dişi çıkacağı zaman ne gördüyse ısırmaya çalışır. Eliyle dişetini kaşımaya çalışır. Bebeğiniz diş çıkarma döneminde kulaklarını da kaşıyabilmektedir. Eğer kulak kaşıma durumu sürekli devam ederse kulak iltihabı olma ihtimali de vardır.
Bebeğim diş çıkaracak ne yapmalıyım?
- Bebeğe dişini kaşıması için diş kaşıyıcı vermek
- Bebeğin damağına masaj yapmak
- Soğuk meyve, yoğurt, içecekler vermek
- İçi dondurulabilen kaşıyıcılardan vermek
- Kucağa alınarak gezdirmek
- Ateşi yüksekse ateş düşürücü verilebilir.
İlgili içerik; Ateş tipleri ve grafikleri
Diş çıkaran bebekler, anne sütü alma konusunda sorun yaşar mı?
Bebeğinizin isteksiz olması muhtemeldir. Ancak unutmayın ki emme refleksi bebeğinizin diş çıkarmasını kolaylaştıracaktır.
Bebeğim diş çıkardı ağız bakımı nasıl yaparım?
Diş çıkarıldıktan sonra düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır. İlk zamanlarda parmak fırçaları yada tülbentle diş temizliği yapılmalıdır.! Yaşından sonra ise yutulabilir diş macunları işe diş temizliği yapılmalıdır.
Diş çıkarma sürecinde doktora ne zaman gitmeliyim?
Diş çıkarma sürecindeki belirtiler başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Bebeğinizin ateşi 38 derece üzerinde ise veya ishali varsa bebeğinizin diş çıkarma dönemi bile olsa doktora danışılmalıdır.
Bebeğin parmak emmesine izin verilmeli mi?
Parmak emme bebeğinizde dişlerde ve damakta yapısal bozukluklara yol açabilir. Onun yerine bebeğiniz her parmağını emmeye çalıştığında emzik verebilirseniz daha iyi olacaktır. Çünkü Emzik hem emme refleksi ile rahatlamasını sağlar, hem de bebeğinizin dişlerinde yapısal bozuklular oluşturmaz.
Biberon çürüğü nedir?
Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir.
Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur.
Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir.
İlgili içerikler;
Annelerin bebek bakarken yaptığı 16 geleneksel hata
Bebek mamaları ne kadar sağlıklı?
Bebekler için zeka geliştirici oyunlar
KAYNAK: Hemsire.Com