Lazerler ve robotik teknoloji tüm cerrahi ameliyatlarında olduğu gibi göz ameliyathanelerinde de hızla ilerlemeye devam ediyor.
- Lasik – Excimer lazer tedavileri
- Katarakt cerrahisi
- Göz içi akıllı lens ameliyatları
- Kornea nakli operasyonları için kullanılan bıçakları tahtından edecek yeni nesil lazerler, göz cerrahlarının çok daha güvenli çalışmalarına ve iyi sonuçlar almasına yardımcı olabiliyor.
Robotik lazer cerrahisi ile göz hastalıklarının tedavisi
Göz hastalıklarının tedavisinde esnasında birçok farklı lazer kullanılmaktadır. En çok bilinmekte olan gözlükten kurtulma tedavilerinde kullanılan excimer lazerler ve retina hastalıklarının tedavisinde kullanılan argon lazerlerdir. Yeni nesil robotik lazer teknolojisi ile birlikte göz cerrahlarına artık üçüncü bir el gibi yardımcı olabilecekler. Daha önce özellikli bıçaklarla uygulanmakta olan LASIK, katarakt ameliyatı ve kornea nakli gibi ameliyatları artık robotik lazer kolları yardımıyla bıçak kullanmadan yapılmaktadır. Operasyonu gerçekleştiren cerrahla beraber hareket edebilen bu lazerle bugüne kadar yapılan birçok göz ameliyatı esnasında, özellikle riskli olgularda artık daha güvenli ve daha iyi sonuçlar alarak gerçekleştirilmektedir.
Robotik lazer teknolojisi ile;
• Miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarının giderildiği tedaviler.
• Katarakt ameliyatları
• Kornea nakli, yakın gözlüğünden kurtulmak amacıyla uygulanmakta olan kornea içi implantlar ve yapay kornea nakilleri
• Uzak ve yakın gözlüklerden kurtulmak amacıyla uygulanan yeni nesil akıllı lens implantları
Bıçaksız olarak tedavi edilebilmektedir.
Robotik lazer cerrahisiyle beraber uygulanmakta olan akıllı lenslerle uzak, yakın ve astigmatlı gözlüklerden aynı anda kurtulmak mümkün olabilmektedir.
Katarakt ve refraktif lens değişimi (akıllı lens implantasyonları) ameliyatlarında en önemli aşama, göz içi merceğinin yerleşeceği kapsülün oluşturulması ve işlevini yerine getiremeyen lensin sıkıntısız bir şekilde kesilerek çıkartılmasıdır. Ortalama kalınlığı 2 mikron düzeyinde olan bu dokuların kesileri ve manüpilasyonları elle de yapılabilmekte ancak özellikli olgularda cerrah ne kadar tecrübeli olursa olsun elle yapılan bu hassas kesiler komplikasyonlar açısından risk taşımaktadır. Bu kesiler normal katarakt ameliyatlarında mikro bıçaklar yardımı ile yapılırken, robotik lazer teknolojisinde kesilerin yapılması ve kataraktlı veya disfonksiyonel lensin kırılarak parçalanması 45 saniye gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir.
Konforlu ameliyat!
Bu teknoloji ile birlikte hem hasta hem de doktor bakımından daha konforlu hale gelen katarakt ameliyatı ve akıllı lens implantasyonu cerrahilerinde olası riskleri de en aza indirmektedir.
Robotik lazer cerrahisi ile birlikte bıçaksız olarak yapılan katarakt, yakın ve uzak gözlükten kurtulma amacı taşıyan akıllı lens cerrahilerinde hasta 15-20 dakikalık bir operasyonun ardından evine gidebilmekte çok daha hızlı şekilde iyileşebilmekte ve günlük aktivitelerine tekrar dönebilmektedir.
KAYNAK: Hemsire.Com