Halk arasında erkekliğe geçiş olarak nitelendirilen sünnet, tıbben her hangi bir zorunluluğu olmasa da birçok faydaları olduğu için tavsiye edilmektedir.
Sünnet özellikle ülkemizde neredeyse her erkek çocuğunun yaptırdığı bir çeşit cerrahi müdahaledir. Tıbben herhangi bir zorunluluğu olmayan ancak en önemlisi idrar yolları enfeksiyonu olmak üzere çokça faydası olan cerrahi bir müdahaledir. Genel hijyen yönünden faydalı olan sünnetin, deneyimli ellerde, uygun şartlar altında, doğru yöntemler tercih edilerek yapılması tavsiye edilmektedir. Aksi taktirde sağlık amacıyla uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun tüm hayatını etkileyecek hayati derecede önemli problemlere neden olabilir.
Sünnet enfeksiyon riskini azaltıyor!
Sünnet en basit ifade ile penis başını çevreleyen derinin kesilmesi şeklinde özetlenebilir. Sünnetin hali hazırda kanıtlanmış bir çok yararı bulunmaktadır. Bunların en başında ise çocukluk çağında sıkça yaşanabilen idrar yolu enfeksiyonlarının yüzde 90 seviyesinde azalmasına neden olamaktadır.
Bu yararının yanında ilerideki yetişkin hayatı boyunca penis kanseri, sünnetli kişilerde çok daha az oluşmaktadır. Ayrıyeten sünnetli kişilerin eşlerinde rahim kanseri, rahim ağzı kanseri oluşma ihtimali düşmektedir.
Yanlış uygulamalar kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.
Sünnetin uygun şartlar altında ve deneyimli kişiler tarafından yapılmaması sebebiyle peniste kalıcı hasarlar veya hayati tehlike oluşabilmektedir. Sünnet işlemi enfeksiyon bulaşma riskini en aza indirgemek amacıyla, bütün ameliyatlarda olması gereken temel cerrahi prensiplere uygun bir şekilde ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İl 3 ay içerisinde bebekler hareketsiz olduğu için işlem lokal anestezi yöntemi tercih edilerek yapılabilmektedir. Ancak 3 ayın ardından her ihtimale karşı genel anestezi yöntemi tercih edilmelidir. Sünnet ameliyatı her yaşta uygulanabilecek bir işlemdir. Oluşabilecek psikolojik travmaların ve enfeksiyon riskinin en az seviyeye düşürülmesi açısından doğumun ardından 2 yaşına kadar yapılması tavsiye edilmektedir. Özellikle 2-6 yaş arasındaki cinsel kimlik kazanma dönemi olduğu için bu yaş grubu içinde lokal anestezi altında sünnet ameliyatı yapılması tavsiye edilmemektedir.
Sünnetin çocuk psikolojisinden anlayan, çocuk cerrahları veya çocuk ürologları tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.
Aynı gün içinde taburcu
Sünnet ameliyatı uygun şartlar altında doğru tekniklerin kullanımı ile yapılırsa sargı uygulamasının yapılmasına gerek kalmamaktadır. Özellikle erken dönemde çocuklara uygulanacak şeyler, ağrı kesici uygulaması ve lokal bakım olmalıdır. İşlemin ardından 2 gün süresince ağrı kesici uygulaması tavsiye edilmektedir. Sünnet edilmiş kişi, ilk günden itibaren banyo yapabilmektedir. 5. Günün ardından ise normal hayatında yaptığı her türlü günlük aktiviteyi yapabilir. Genel temizlik kurallarına uyulduktan sonra bebeklerin kucakta tutulmasının, banyo yapılmasının veya bezlerinin bağlanmasının herhangi bir sakıncası yoktur.
KAYNAK: Hemsire.Com