Parkinson hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Parkinson hastalığı; beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığıdır. Adını hastalığı ilk defa “titremeli felç” olarak nitelendiren James Parkinson’dan almıştır.

Parkinson hastalığı nedir? 

Beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığıdır. Adını hastalığı ilk defa “titremeli felç” olarak nitelendiren James Parkinson’dan almıştır.


Parkinson hastalığının nedenleri

Hastalığın nedeni belli ise “parkinsonien sendromlar”, bilinmiyor ise “idyopatik sendromlar” adı verilir. Parkinson hastalığının bilinen sebepleri şunlardır:

  • Geçirilmiş beyin enfeksiyonları

  • Bazı ilaçlar

  • Arteroskleroz

  • Ailevi sebepler

  • Travma

  • Zehirlenmeler

  • Tümörler

  • Kandaki kırmızı hücrelerin yükselmesi



Parkinson hastalığının belirtileri

Parkinson kendini; titreme, kaslarda sertlik ve hareketlerin yavaşlaması şeklinde belirtilerini gösterebilir. Genellikle vücudun bir yarısı hastalıktan baskın olarak etkilenir. Titreme uyurken kaybolur günlük hayatta zaman zaman kendini gösterir. Bel kemiği etkilendiği için bel hafif öne eğilir.

Hasta yazıya büyük başlar, harfler giderek daha küçük boyutlarda devam eder. Konuşması monotondur. Jest ve mimikler silinir. Parkinson hastalarının % 40ında bunama görülür. Kelimelerin son hecesini tekrar eder. Gözlerin yukarı kayması da hastayı oldukça rahatsız eden başka bir belirtidir.


Parkinson hastalığı tedavisi

Tedavi üç şekilde etkili olur. Birincisi hastayı faydalı aktivite ve zihni faaliyetlere yönlendirmektir. Aynı zamanda hastanın toplumdan uzak kalmasına da müsaade etmek doğru değildir. İkinci olarak cerrahi müdahale ile tedavi mümkündür. Bu tedaviden çok hasta bölgenin alkol veya elektrik ile tahrip edilerek hastanın ızdırabını azaltmaya yönelik bir girişimdir. Üçüncüsü ve en çok tercih edilen tedavi yöntemi ise ilaçla tedavidir.

Doğal ilaç olarak parkinson tedavisinde “bakla” tüketmek faydalı olacaktır görüşü hakim olsa da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Elibol tam tersine bakla kabuğunun parkinson tedavisini olumsuz etkilediğini belirtmiştir.

Tanıdığımız duyduğumuz ünlülerden bazıları da bu hastalıkla mücadele etmiştir. Bülent Ecevit, Adolf Hitler, Boksör Muhammed Ali bunlara örnektir. Naçizane tavsiyemiz zihinsel organizasyonlara önem verip zihninizi canlı tutmanız ve toplumdan kopmadan aktif bir katılımla toplumda yer almanızdır.  Parkinson önlenebilir çünkü kalıtsal bir hastalık değildir. Yeter ki tedbirli yaşayalım.


İlgili içerikler;

Parkinson tedavisinde giyilebilir teknoloji geliştirildi

Beyin krizi (inme) nedir? Beyin krizinden korunma yolları

Beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) hastalarında hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال