Epilepsi nedir? Epilepsi hastası nöbet geçirirken ne yapılır?

Epilepsi nöbeti (epilepsi krizi), beyin normal aktivitesinin, sinir hücrelerinde geçici olarak meydana gelen anormal elektriksel aktivite sonucu bozulmasına denir. Halk arasında “Sara Hastalığı” olarak da bilinir. Epilepsi, kendini epileptik nöbetler şeklinde gösterir.


Epilepsi hakkında

Dikkat edilmesi gereken durum her epilepsi nöbeti geçiren hasta epilepsi hastası değildir. Şöyle ki bu durumun belli sıklıkla tekrar edilmesi gerekir ve bu durum da devamlı ve dikkatli bir uzman ya da doktor gözetimini gerektirir.

Çocuklarda daha sık görülen epilepsi nöbetleri giderek ortadan kalkan bir durum olabildiği gibi hastaların devamlı ilaçla yaşamalarına da neden olabilir. Bunun için de tetkiklerin iyi yapılması gerekir.


Epilepsi tedavisi

Epilepsi tedavisi için ilk yapılması gereken doğru bir tanı ve teşhistir. Ardından doktorunuza tam bir güven duymanız da elbette önemlidir. Bunların dışında ise uzun protokoller ve devamlı doktorunuzla iletişim gerektiren bir hastalıktır. Hatta bir öğün ilaç dozunuzu unuttuğunuzda derhal doktorunuzu arayarak duruma müdahil olmalısınız.

Epilepsi hastalarının kullandığı ilaçlarla hastalık minimum düzeye indirilebilir hatta uzun yıllar nöbet gelmeyebilir. Belki kişinin bünyesine göre ilaç tedavisi bile sonlandırılabilir.



Epilepsinin cerrahi tedavisi

Epilepsinin cerrahi tedavisi ise çok yeni lakin kesin sonuç doğurmamaktadır. Çünkü eğer hastalık beynin sadece belli bir bölgesindeyse operasyon olur ve ilaç bağımlılığından kurtulur. Yalnız bu demek değildir ki tamamen epilepsi hastalığı ortadan kalkacak, elbette tekrar nüksedebilir.


Epilepsi hastası nöbet geçirirken ne yapılır?

Epilepsi hastası nöbet geçirirken bilinç kapalıdır. Bu durumda etrafında kim varsa dikkat etmesi gerekir. Çünkü başını bir yere çarpabilir ya da yaralanmalara sebep olabilir. Vücudunu istemsizce salladığı için hareketlerini kısıtlamaya çalışılmamalı, çünkü çok fayda etmeyecektir ve sallamaya devam edecektir.

Halk arasında yanlış olarak bilinen soğan gibi şeyler koklatılmamalıdır. Yapılması gereken üzerinde sıkı giysiler varsa onlar gevşetilmeli, mümkün olduğu kadar nöbet geçiren kişi rahatlatılmaya çalışılmalı. Kesinlikle elinizi hastanın ağzına sokmamalısınız. Dişlerini sıktığı zaman başka bir araç yardımıyla ağzını gevşetmeye çalışılmalı.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال