Blefarit hastalığı nedir?

Blefarit; göz kapağı iltihabi rahatsızlığıdır. Her iki cinsiyette de, her yaşta görülebilen son derece yaygın bir göz rahatsızlığıdır.

Blefarit; göz kapağı iltihabi rahatsızlığıdır. Her iki cinsiyette de, her yaşta görülebilen son derece yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilse dahi sürekli kendini yenileyebilen, tekrar görülebilen bir rahatsızlıktır. Göz kapaklarının kenar kısımlarında, kızarıklık, batma, kaşıntı gibi belirtileri vardır. Genellikle kirpik köklerinin olduğu kısımda yoğunluk gösterir.

Blefarit hastalığını, göz kapağı bölgesinde iki kısıma ayırabiliriz; birincisi; kirpik ile köklerinin bulunduğu ön kısım, ikincisi ise göz kapağında bulunan kıkırdak benzeri bir yapı olan tars denilen yapının içinde yer alan özel yağ bezlerinin, kanallarının bulunduğu arka bölge. Birincisinin oluşturduğu iltihaba ön blefarit, ikincisinin oluşturduğu iltihaba ise arka blefarit denir. Her iki rahatsızlık da diğer cilt rahatsızlıkları ile birlikte bulunabilir.


Blefaritin nedeni normalde göz kapağında bulunan bakterilerin aşırı bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Cildin yağlı olması bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. Çeşitli virüsler, sigara dumanı, kullanılan ilaçlar ve kullanılan kimyasal maddeler, blefarit rahatsızlığının ortaya çıkmasını sağlayan etmenler arasındadır.

Kişide blefarit rahatsızlığının, olup olmadığı göz muayenesi sonucunda kolaylık ile belli olur. Blefaritin kızarma, şişme, kaşıntı, yanma gibi problemler oluşturması sonucunun yanı sıra; iltihaplara yani arpacık gibi şikâyetlere ve şalazyon gibi sert şişkinliklere uygun ortamı oluşturur. Görme netliği açısından bir sorun oluşturmaz, görmede bir sıkıntı yaşanmaz.

Blefarit rahatsızlığının tedavisi ve önlenmesi için hastalar göz kapaklarının kenarlarını düzenli bir şekilde temizlemelidir. Bu hastalığı tedavi etmenin ya da engellemenin en önemli ilk koşuludur. Göz kapaklarının kenar kısımlarını düzenli olarak tedavi etmeden önce, göz kapağı kenarı ve göz kapağını gözü yakmayacak ve rahatsız etmeyecek şekilde ılık bir su ile pansuman uygulanır. Bu şekilde göz üstünde oluşup, biriken sertleşmiş iltihaplar, kabuklar yumuşar. Daha sonra doktorunuzun yazmış olduğu antibiyotikli-steroidli ilaçlar göz kapağının kenarına uygulanır.



Bu hastalığı engelleyebilmek için göz sürekli temiz tutulmalıdır ve gözün hassaslığına karşı gereken hassasiyet gösterilmelidir. Göz bol ve temiz su ile yıkanmalıdır. Göze dışarıdan bu şekilde gelebilecek tehlike ve enfeksiyonlara karşı bu şekilde önlemler alınmalıdır.


İlgili içerikler;

Göz yıkama (lavajı) nasıl yapılır?

Göz rengini değiştirmek artık mümkün

Göz tansiyonu (glokom) nedir? Göz tansiyonu tedavisi


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال