Tırnak batması nedir? Tırnak batması tedavisi

Tırnak batması, tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonundaki ya da yan kısmındaki deriye gömülmesi ile meydana gelir. Oldukça acı veren bir durumdur. Acı ve iltihaplanma tırnak kıvrımının deriye battığı yerde oluşur.

Tırnak batması nedir? Niçin oluşur?

Tırnağın yanlış kesilmesinden kaynaklanan bu sorun tırnağın yumuşak dokuyu zedeleyerek enfeksiyon yaratması sorunudur. Genel olarak iki tip batık tırnak vardır; Birincisi henüz erken aşamada olup cerrahi müdahale gerektirmeyen, sadece pedikür yapımı ile düzeltilebilirken diğeri daha ağır sonuçlara ulaşır.

Öncelikle batık tırnağın tek nedeni tırnağı düz kesip törpülememek olarak gözükse de ayağı sıkan ayakkabı giyinmek, ya da büyük numaralı ayakkabı tercih etmek de batık probleminin oluşması konusunda uygun ortamı sağlayacaktır. Ayrıca son dönemde yapılan araştırmalar göstermiştir ki kilo almak da batık tırnak oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle batık tırnak sorunu ile uğraşmak istemiyorsanız öncelikle tırnaklarınızı düz olarak kesmeye ve törpülemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca ayağınıza tam oturan ortopedik ayakkabılar tercih etmek ve kilo problemi yaşamamak da sizi batık tırnak sorunundan koruyacaktır.



Tırnak batması nasıl tedavi edilir?

Batık tırnak ilerleyen bir evredeyse cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Tırnağı yerinden sökme ve iltihaplı dokuyu temizleme şeklinde gerçekleşen bu operasyon sırasında hasta herhangi bir acı çekmez. Operasyondan sonra da çeşitli ilaçlarla ağrısı azaltılmaya çalışılır. En geç bir hafta içerisinde ise hasta eski sağlığına kavuşmuş olur. Sökülen tırnağın tekrar çıkması ise yaklaşık altı ay kadar sürecektir.

Erken dönemde teşhis edilmesi halinde öncelikle yumuşak dokuda oluşan enfeksiyondan kurtulmak için antibiyotik tedavisi başlanır. Ağızdan alınan hap ya da merhem şeklinde olabilen bu tedavi sürecinde ayak tırnağının batan kısmı pedikür konusunda uzman kişi tarafından kesilir. Ve enfeksiyon olan yer pamukla sarılır. Eğer düzgün bir tırnak kesme işlemi gerçekleştiyse kesinlikle tekrarlama olmayacaktır.

Ciddi rahatsızlık veren batık tırnak nedir, niçin oluşur, nasıl tedavi edilir şeklinde anlatmaya çalıştık. Her sağlık problemi gibi bu sorunda da öncelikle uzman bir hekime gözükmeniz uzun vadede sıkıntı çekmenizi önlemiş olacaktır.


İlgili içerikler;

Tırnak yemenin (onikofajya) neden olduğu hastalıklar

Tırnaklarınızdaki değişiklikler hastalık belirtisi olabilir


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال