Siroz hastalığı nedir? Nasıl ilerler ve nasıl tedavi edilir?

Siroz hastalığı; Karaciğerde bulunan işlevsel birimlerin sertleşmesi ile geri dönüşümsüz olarak patolojik hale gelmesidir. Siroz ölümcül hastalıklar arasında ilk 10'un içerisinde yer almaktadır. Siroz karaciğer fonksiyonlarının kaybedilmesine kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kan şekerinin düzenlenmesinden protein ve şekerlerin ayrışmasında ve organlara dağılmasında önemli bir görev üstlenen karaciğerin hastalanması ile ortaya çıkan siroz erken teşhis edilmezse kişiyi ölüme doğru sürükler. İstenmeyen bu sonuca ulaşmamak için düzenli bir yaşam biçimi ve alkolden uzak durmak başlıca alınması gereken önlemlerden bir kaçıdır.


Hayatı kabusa çeviren hastalık siroz

Vücudun tüm ihtiyacı olan şeker proteini ayrıştırmak ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmanın dışında kanı filtreleme ve vücudun kendini onarmasında gerekli olan kimyasalları üretmede önemli bir yere sahip olan karaciğer, dış etmenlere maruz kaldığında hücreleri küçülür ve zamanda işlevini yitirir hale gelir.

Siroz hastalığının en büyük nedenlerinden biri aşırı alkol tüketimidir. Alınan alkol, karaciğerde zamanla organı işlevini yerine getiremez hale getirir ve ölümle sonuçlanır. Erkeklerde uzun soluklu olarak günde 60 gr kadınlarda ise günde 20 gr. olarak tüketilen alkolün siroz hastalığına yol açtığını belirten uzmanlar alkolün neden olduğu sirozun iyileşmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Sirozun diğer nedeni ise hepatit B, C ve D hastalıklarıdır. Karaciğerde iltihaplanmaya yol açan bu virüsler, hasara uğrattığı karaciğeri işlevini yapamaz hale getirir. Öte yandan, safra kesesi hastalıkları, vücut da demir fazlalığı ve kalp yetmezliği rahatsızlıkları da siroz hastalığına zemin hazırlar.



Sirozun belirtileri ve süreci

Siroz hastalığının belirtileri başlangıç aşamasında bulantı kusma, aşırı yorgunluk, sarılık kaşıntı, bacaklarda ve karında şişmeler ile gaz birikmesi olarak kendini gösterir.  İleri ki aşamalarında ise hastalık daha ciddi boyutlarda sıkıntılara yol acar. Vücuttaki zehirli maddeleri süzemez hale gelen karaciğer hastada gözle görülür bir zayıflamaya neden olur. Dokulara su gitmediği için beyinsel fonksiyonlarda azalma ve cinsel isteksizlik gözlenir. Hormonsal dengesizlikler nedeniyle kıl dökülmeleri olur ve hasta karnında aşırı şişme görülür.


Siroz hastalığı tedavisi

Alkole bağlı siroz hastalıklarında maalesef tedavi mümkün değildir. Diğer yandan hastalığın erken teşhisi iyileşme sürecinde önemli bir paya sahiptir. İnterferon tedavi hastalıktan kurtulmanın başlıca yollarından olup, vücutta kaybolan vitaminlerin takviyesinin yapılması gerekir.


İlgili içerikler;

Karaciğer kanseri belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı

Karaciğer fonksiyonunda bozulma riski hemşirelik bakımı

Karaciğer yağlanması nedir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال