Agorafobi nedir? Nasıl tedavi edilir?

Alan korkusu olan Agorafobi, geniş alanda kalma ile birlikte ortaya çıkan kontrolü güç korkuları ifade eder. Kişi, geniş ve ferah alanlarda kendini çok rahatsız hissederek ve korkuya kapılır.

Geniş alanda karşılaşacağı sorunlarında kimsenin kendisine yardımcı olamayacağı düşüncesine sahip olan Agorafobikler, çoğu zaman evlerinden dışarı çıkmak istemezler. Bu hastalığın tedavisi ise hem ilaçla hem de terapilerle sağlanır. Genetik özelliğin dışında çocuklukta yaşanmış travmatik bir olayla ortaya çıkan agorafobi insan hayatını kâbusa çeviren bir rahatsızlıktır.


Dışarda savunmasızlık hissi veren rahatsızlık

Geniş alanlarda kendini savunmasız hissetme ve olası bir sorunda kimsenin kendisine yardım edemeyeceği düşüncesi ile vücut bulan rahatsızlığa Agorafobi adı verilir. Kontrolü güç olan bu korku nedeniyle agorafobikler çoğu zaman işlek bir cadde, lokanta ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra toplu ulaşım araçlarından uzak durmaya çalışır. Sosyalleşmenin tamamen önüne geçen bu korku nedeniyle hasta evinden çıkmaz, dışarıda olmayı tehdit olarak görür. Kişi dışarıda sürekli bir panik atak halinde olduğu için evde kendini güvenli ortam içine hapseder.


Yaşanan travma etkili

Agorafobi’nin nedenleri arasında sinir sistemindeki sorunların dışında genetik problemlerde yer alıyor. Ailede gözlenen bu rahatsızlık birkaç kuşak sonrasında bireylerde tekrar ortaya çıkabiliyor. Öte yandan kişinin çocukluğundan yetişkinliğe kadar hayatının herhangi bir evresinde yaşadığı travma da agorafobinin ortaya çıkmasında bir etken.

Açık alanlarda bulunmaktan büyük endişe ve kaygı duyduğu gözlenen agorafobikler bu rahatsızlıklarını geç fark edebilirler. Dışarıda oldukların da sürekli panik halinde olan kalp çarpıntısı ve aşırı terleme yaşayan agorafobikler, yaşadıkları endişe ölüm korkusu ile hemen hemen aynıdır.


Agorafobi tedavisi

Antidepresan ilaçlar ve terapilerle tedavisi mümkün olan agorafobi, hastanın ne kadar iyileşmek istediği ile de alakalıdır. Öncelikle bireyin hastalığını kabul etmesi ve bu sıkıntısını gidermek için hevesli olması gerekiyor. Kişiye kendi kaygılarından kurtulmanın yolları öğretilerek korkularının üzerine gitmesi sempoze edilir. İlaçla tedavisinin çoğu zaman hastalığı tamamen sonlandırmadığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Bu doğrultuda uzmanlar, terapi yöntemlerini ilaç ile birlikte yapılmasının etkili sonuç verdiğine dikkat çekti.


İlgili içerikler;

Akluofobi (karanlıktan korkma fobisi) nasıl tedavi edilir?

Sağlığı olumsuz etkileyen fobiler


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال