Oruçluyken ağız kokusu ve kuruluğu nasıl önlenir?

Oruç tutulduğu zaman uzun süre aç kalınması, sıvı tüketilememesi ve gün boyu diş fırçalanamaması sebebiyle ağız ve diş sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Ağız kokusu ve kuruluk hissi ile beraber dişlerde çürük gelişimi de istenmeyen durumlar olarak ne yazık ki karşımıza çıkıyor. Bu sebeple İftar ve sahur vakitleri ağız bakımı için doğru değerlendirilmelidir.

Dişlerinizi yemekten 1 saat sonra fırçalayın!

Ramazan ayında insanın beslenme düzeni tamamen değişmektedir. Yemek saatleri iftar ve sahura göre ayarlanmak zorunda olduğu için uzun süre aç ve susuz kalınmaktadır. Özellikle sahurun ardından  dişler fırçalanmadan ya da gerekli temizlik yapılmadan tekrar yatağa girilmemelidir. Aç kalınan sürenin uzunluğu da göz önünde bulundurulduğunda, sahurdan iftara kadarki zamanda ağızda rahatlıkla çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini arttırabilirken kötü kokuya da sebep olabilmektedir. Yemeklerin hemen ardından diş fırçalamanın yıpranmaya neden olabileceği göz önünde bulundurarak, en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması tavsiye edilmektedir.

Arayüz fırçası ve diş ipi kullanın!

Toplumda yapılan en büyük yanlış dişlerin genellikle yüzeyleri fırçalanmaktadır. Ne kadar ideal bir fırçalama yapılsa da, dişlerin arayüz bölgeleri ne yazık ki tamamen temizlenememektedir. Hastalıkların başlangıcı ise dişlerin arayüz bölgesinden yüzünden olmaktadır. Bu nedenle eksiksiz bir ağız bakımı için arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması özellikle ramazan ayında daha önemlidir. Ağız gargarası gibi ürünler ise doktora danışılarak gerekli olduğu şartlarda kullanılmalıdır.

Ağız kuruluğu çürük oluşumunu artırmaktadır!

Ramazan’da oruç tutarken ağız kuruluğu da sık yaşanan problemlerden bir tanesidir. Tükürüğün dişleri yıkayıcı ve koruyucu özelliği bulunmaktadır. Ağızdaki tükürük akım hızı diş sağlığı açısından çok önemlidir. Ağızın kuru kalması var olan bir çürüğün hızını arttırabilirken, çürük oluşumuna da sebep olabilir. Oruçluyken yutmamaya özen göstererek ağzın belli zamanlarda su ile çalkalanması kuruluğun önüne geçebilir.(Bu ihtiyaçın abdest alma esnasında belirli bir bölümü karşılanmaktadır.)

Baharatlı yiyecekler ile çay, kahve tüketimini azaltın!

Sahurda genellikle tercih edilen çay, kahve gibi içecekler ve baharatlı yiyecekler ağız kuruluğunu daha fazla artırmaktadır. Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler şeklinde  lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük miktarını artırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da son derece  önemlidir.

Tatlının ardından bir bardak su için!

Gün boyu aç kalınmasının ardından iftarlarda tercih edilen tatlı ve gazlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu arttırmaktadır. Yemeğinin ardından dişlerin fırçalanmasının uygun olmadığı, iftar daveti gibi durumlarda, tatlı tüketilmişse en azından bir bardak su içerek dişlerin kısmi de olsa temizlenmesi gerekmektedir.

Süt, peynir ve yumurta ağız kokusunu arttırabilir!

Ramazan ayında en çok sıkıntı içeren  konu ise istenmeyen kötü ağız kokularıdır. Ağız kokularını engellemek için sahurda yenilmekte olan yiyecekler ve gün içinde uygulanacak önlemlerle kötü koku  engellenebilmektedir.

Ramazan’da ağız ve diş sağlığınız için bunlara dikkat edin!

  • Ağız kuruluğu kokunun artmasına sebep olmaktadır. Gün içinde ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltır.

  • Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması kesinlikle şarttır.

  • Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyecekler olabildiğince kullanılmamalıdır.

  • Tok tutması için tercih edilmekte olan  süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu artırabilir.

  • Enerji içeceklerin tercih edilmemelidir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال