Oruç tutulması tavsiye edilmeyen hastalıklar

Orucun insan sağlığına büyük yararları vardır. Ancak bazı hastalıklara sahip olanlar için oruç tutmak sakıncalıdır.

Hastalık, insanda hayati fonksiyonları düzenli bir şekilde devam ettirememe  veya çevreden gelen uyarılara gerekli tepkileri verememe halidir. Hastalık çoğu zaman tedavi gerektirmeyen kısa sürede geçen türden olabileceğiBağlantı gibi, kimi zaman da uzun tedavi süreçleri gerektiren hastayı halsiz bırakan türlerden olabilmektedir.


Ramazan ayı süresince de bu tür hastalığı olanların oruç tutmaları sağlıkları açısından tehlikelidir.


Hangi rahatsızlıklarda oruç tutulmamalıdır?


Devamlı ilaç kullanmak zorunda olan, ağır kalp, böbrek, karaciğer ve ağır şeker hastaları.


Tedavi zor olan ya da ciddi bir hastalık türevi geçirmiş ve bu hastalık nedeniyle mutlaka sürekli beslenmesi gereken hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır. Örneğin tüm  kanserli hastalar ve yeni ameliyat geçirmiş kişiler dahil edilebilir.


Şiddetli derecede ağrılı hastalıklara sahip kişiler ve bu sebepten sürekli ilaç kullanması gereken kişiler örneğin, ülser hastalığı gibi


Oruç tutulması sebebiyle ağırlaşabilecek hastalık türleri. Örneğin, tüberküloz ve ateşli hastalıklar.


Oruçlu iken bayılmak


Oruç tutma esnasında sıvı kaybından dolayı halsizlik, kas krampları, çarpıntı, yüksek ateş gibi problemler ortaya çıkabilir. Sıvı kaybına daha az maruz kalmak için güneş ışığına daha az maruz kalacak hallerde bulunulması, aşırı derecede yorulup terlenecek işler yapılmaması gerekmektedir.


Diyabet hastaları


Diyabet hastaları 3 gün 3 ara öğün tarzında yemek yemeleri gerekmektedir. Ancak oruç tutarken akşama kadar aç kalınca şeker düşer ve iftarda aşırı derecede vücuda glikoz girer. Şeker hastaları oruç tutsalar bile mutlaka aşırı kötü oldukları durumlarda oruçlarını bozmaları gerekmektedir.


Ülserli hastalar


Peptik ülser, oniki parmak bağırsağında veya midede , nadiren de yemek borusunda oluşan bir yaradır.


Bu hastalık açlık ağrıları şeklinde kendini gösterir veya özellikle gece uyandıran sırta ve karına yayılan ağrılar şeklinde kendini gösterir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlar artmaktadır.


Ramazan ayında birçok kişide ülser ağrılarında artma kanama ülserin delinmesi gibi sorunlar aşırı derecede artış göstermektedir.  Uzmanlar tarafından ülser hastalarının oruç tutmamaları tavsiye edilmektedir.


Yüksek tansiyon hastaları


Yüksek tansiyon hastaları oruç tutmadan önce doktorlarına başvurup ona göre oruç tutmaları tavsiye edilmektedir.Bağlantı Oruç tutmasına izin verilen hastalar aşırı yemek yemekten kaçınmalıdırlar.


Kalp hastaları


Kalp rahatsızlığı çeken kişiler ilaç alım saatlerini doktorlarına danışarak ramazandan önce belirlemelidir. Aşırı sıvı kaybından kaçınılmalıdır.


Böbrek hastaları


Böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi yöntemi bol su içmek olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmaları uygun değildir. Böbrek yetersizliği olan kişiler oruç tutarlarsa  yetersizlik daha da ilerler. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasında su açıklarını kapatamadıkları için, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği sebebiyle doktora başvurur.


Psikiyatri hastaları


Ağır depresyon, panik atak, sürekli kaygı bozuklukları çeken kişiler için oruç tutmak sakıncalıdır.  Ancak kişi oruç tutmak istiyorsa uzmanına danışarak oruç tutabilirler.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال