Vücuttaki C vitamini eksikliği ile ortaya çıkan iskorbüt Hastalığı, aslında çok da bilinen bir hastalık türü değil. C vitamini eksikliğinden doğan bağ dokularının yenilenememesi hastalığı olan iskorbüt hastalığında kişinin açılan yaraları geç kapanır, yorgunluk diş eti kanamaları ve el ayak şişmeleri gözlenir.
Eski çağlarda denizci hastalığı olarak bilinen bu hastalık çoğunlukla tek taraflı beslenmeden kaynaklanır. Günümüzde düşük karbonitratlı beslenme şeklini ilke edinen kişilerde sıklıkla gözlenen bu rahatsızlığın tedavi şekli bol C vitamini tüketimi ile olur.
Eski çağ hastalığı
Günümüzde çok da gözlenmeyen hatta tanınmayan hastalık tür olan iskorbüt hastalığı, tamamen vücuddaki C vitamini eksikliğine dayanır.Düşük karbonitratlı beslenmeden ve C vitamini içeren ürünlerin tüketilmemesinden kaynaklanan iskorbüt Hastalığına yakalanma yaşı 25 ve 45 yaş aralığındadır.
Kadınların günlük C vitamini tüketme miktarı 75 miligramken, erkeklerde bu oran günlük, 90 miligramdır. Bu oranın altına inen C vitamini tüketiminde iskorbüt hastalığına yakalanma olasılığınız oldukça fazla. Günümüzde hazır ürünlerin içinde bile bulunan C vitaminleri sayesinde çok rastlanmayan bu hastalık türü, eski çağlarda denizci hastalığı olarak bilinirdi. Denizcilerde sıkça görülen iskorbüt hastalığında dengesiz beslenmede önemli rol oynar.
İskorbüt hastalığının belirtileri
- Hastalık önce kendini yüzde şişme ile belli eder.
- Hastadaki sinirlilik hali oldukça fazladır
- Diş etleri morarmaya ve kanamaya başlar.
- Kişinin vücudunda renk değişikleride saptanırken yorgunluk ve halsizlik baş gösterir.
- Kas ağrılarında şiddetli artışlarında gözlendiği iskorbüt hastalığında kabızlıkta gözlenen belirtiler arasında yer alır.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip dayanıklı hale gelmesini sağlamakla görevli olan C vitaminin eksikliğinden doğan iskorbüt hastalığı tedavi edilememesi durumunda iç organların çalışma sistemini de etkileyerek ölümle sonuçlanabilir. Bu kadar kötü sonuçlar doğurabilen iskorbüt hastalığının tedaviside bir o kadar basittir.
Taze meyve ve sebzenin yanısıra bol patates tüketimide hastalığın önüne geçmekte oldukça etkilidir. Bunun dışında ilerleyen iskorbüt hastalığında doktora gözetiminde vitamin tedavisi uygulanması gerekir. Öte yandan sigara kullanan kişilerde C vitamini eksikliği sıklıkça gözlenir.
Vitamin hapları yerine sebze ve meyvelerden C vitamini ihtiyacının karşılanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar,patates, kabak, turunçgiller ve domates, biber ve maydonuzun yanısıra çilek ve kivinin de C vitamini deposu olduğunu ifade etti.
İlginizi çekebilir;
Nadir ve ilginç bir hastalık: Fil adam sendromu
B12 vitamini hakkında merak edilenler
Sağlığı olumsuz etkileyen fobiler
KAYNAK: Hemsire.Com