Kangren nedir? Tedavisi nasıl yapılır?

Kangren, damar tıkanıklığı, ezilmeler, kırıklar, çeşitli hastalıklar, bazı kimyasal maddelerle temas edilmesi, yaralanmalar, travmalar, vücudu aşırı sıkan eşyalar ve aşırı soğuk bir ortama maruz kalınması gibi sebepler ile kan dolaşımının bazı bölgelere ulaştırılamamasıyla oluşur.

Kangrende kanın ulaştırılamadığı dokular besinsiz kaldıkları için kısa sürede morarma, soğukluk, yanma, şişlik, uyuşukluk vb. etkiler açığa çıkar. Acilen müdahale edilmediğinde doku ve organlar ölüm meydana gelmektedir.

Kangren genellikle kol, bacak ve parmak uçları gibi bölgelerde ortaya çıkan bir durumdur. Bunun yanı sıra vücudun diğer doku ve organlarında da kangren ortaya çıkabilir.



Kangren tedavisi nasıl yapılır?

Kangren tedavisinde bölgenin konumu, diğer dokularla olan ilişkisi ve kangrenli bölgenin durumu büyük bir önem taşır. Kangrenin bulunduğu bölge vücudun dolaşımını engelleyen bir konumdaysa, kangrenli bölgede ilerlemiş enfeksiyon oluşumu varsa veya doku tam anlamıyla ölmüş durumda ise cerrahi müdahale ile kangrenli bölümün alınması gereklidir.

Kangren durumu olduğunda erken tedaviye başlanması tedaviyi kolaylaştırır. Kısa sürede tıbbi müdahaleye başlanırsa enfeksiyon oluşumuna karşı damardan antibiyotik tedavisi gerçekleştirilir. Oksijen terapisi ile kangrenli bölgeye oksijen ulaştırılması sağlanarak dokunun beslenmesi ve bu sayede doku ölümünün durdurulması da bir başka müdahale yöntemidir.


Kangren çeşitleri

Kangren kuru ve yaş olmak üzere tıp dilinde iki ana gruba ayrılır. Kuru kangren dokunun tamamen siyahlaşması ve kuru bir hal almasına denir. Islak kangren ise kangrenli bölgeye eşlik eden bir enfeksiyonun varlığıdır. Enfeksiyonun vücuda yayılma riski olduğu için ıslak kangren çok tehlikelidir ve tedaviye acilen başlanması gereklidir.

Islak kangrenin de kendi içinde farklı birkaç durumu bulunmaktadır. Islak kangrenin vücut içerisindeki bir bölgede olması, kangrenli bölgeye enfekte olmuş bakterilerin vücut içinde zehirli bir gaz oluşturması veya kangrenin cinsel organlarda olması gibi özel durumları bulunmaktadır. Enfeksiyonun eşlik etmekte olduğu kangren türleri sadece kangrenli bölgeyi değil tüm vücudu hayati tehlikeye sokmaktadır.

Kangren ile karşı karşıya kalındığında acilen tıbbi bir kuruluşa başvuru yapılması hem hayati tehlikenin giderilmesi hem de organ kayıplarının önlenmesini sağlamaktadır.


İlgili içerikler;

Kalp deliğini nasıl anlayabiliriz?

Varis ülseri nedir? Tedavisi nasıldır?

Damar sertliği (ateroskleroz) nedir? Nasıl ortaya çıkar?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال