Varis ülseri nedir? Tedavisi nasıldır?

Toplardamarın zaman içinde aşırı basınç oluşması nedeniyle deri bütünlüğünün giderek bozulmasına varis ülseri denilir.

 Toplardamarın zaman içinde aşırı basınç oluşması nedeniyle deri bütünlüğünün giderek bozulması anlamına gelmektedir. Toplardamar kapaklarının bozularak kanın ters yönde akması veya damarın tıkanarak yukarı kısma kan gitmemesi bunun yanında bacaklardaki kanın toplanması ile toplardamardaki kan basıncının yükselmesi ile baş gösteren bir hastalıktır.


Bunun sonucunda ayak kısımlarında zamanla yaralar oluşmaya başlamaktadır. Hastalığın derecesine göre bu yaraların renkleri ve iltihaplanma olasılığı değerlendirilir. Yaraların boyutu her şekilde olabilir. Mor bir görüntünün yanında kırmızı ve yeşil de bulunmaktadır.



Varis ülserinin nedenleri

Safen toplardamarında kapak yetmezliğinden kaynaklanan durumun sonucu olarak kaçak kan akışı sonucu belli bir alanda birikimin sağlanmasıyla başlamasıdır. Damardaki tıkanıklıklar ile pıhtılaşmanın istenilen düzeyde atlatılamama durumu bir diğer neden olarak değerlendirilir.

Derine doğru akışı sağlayan damarların ters bir şekilde akım başlatması ise ciddi bir durumdur. Fakat bu çok nadir görülen bir olasılıktır. Burada toplardamarlar normal seyrindedir. Son olarak neredeyse bütün belirtilerin bütünü diye adlandırılan kombine yetmezliğidir. Bu durum kritik sonuçlar doğurabilir.


Varis ülseri tanısı ve tedavi aşamaları

Belirli bir kontrolden geçtikten sonra bu gibi yapıların ailede olup olmadığı da araştırılır. Bu kontrol süreci ayakta yahut da yatarak yapılabilir. Diğer bölümlerde özellikle nabız ve karın kısmında varisin olup olmadığı araştırılır. Bunun ile birlikte farklı türdeki hastalıklar şeker hastalığı böbrek yetmezliği gibi incelemeye alınır.

Bu bulgulardan sonra toplardamar için hangi sorun varsa o belirlenmeye çalışılır. Çeşitli görüntü alma yöntemleri ile birlikte toplardamardaki görünüm elde edilemeye çalışılır. Elde edilen bulgular toplardamarın derin hasar biçimini gösteriyorsa çok titizlik ile yapılan operasyon sonucunda hasta sürekli olarak varis çorabı kullanmalıdır.

Bu gelişimlerin yanında yara sürekli olarak çorap, sargı ve bakım ile kontrol altında tutulmalıdır. Kişi kendisinde bu durumu gözlemlediğinde hemen önlemini almaya koyulmalıdır. Çünkü damar ile ilgili bir hastalık olduğu için sonradan geçme ihtimali yoktur. Bu beklenti süreci çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Bu alınan tedavi yöntemi ile birlikte hastanın da yapması gereken unsurlar vardır. Bunlar; günde yarım saatlik bir dinlenme ile bacakların yukarıya kaldırılması, ayaküstünde çok durmamaya özen gösterilmesi, sigara kullanımının bırakılması, bacakların güçlendirici egzersizlere önem verilmesi, oluşan yaraların temizliğine dikkat edilmesidir.


İlgili içerikler;

Damar sertliği (ateroskleroz) nedir? Nasıl ortaya çıkar?

Kalp krizi hakkında bilinmesi gerekenler

Kalp deliğini nasıl anlayabiliriz?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال