Frengi hastalığı nedir? Tedavisi mümkün müdür?

Frengi, güçlü bir bakteri türünün cinsel yolla bulaşıp uzun süre vücut da kalabilen kronik bir hastalıktır. Diğer adı sifiliz olarak geçmektedir.

Dağılımı ile birlikte vücudun bütün bölümlerinde görülebilir. Cinsel yol dışında bir kişinin kanının bir başka kişinin yarası ile temas ettiğinde de bulaşma olasılığı vardır. Fakat bu düşük bir ihtimal olarak nitelendirilir. Hastalığın belirtileri ise farklı evrelerden oluşmaktadır.

İlk evrede bakteri kan yolu ile vücuda yayılarak ilerlemeye başlar. Bu takiben yaklaşık yirmi gün sonunda bakteri her nereden giriş yaptıysa o kısımda kırmızı çıban şeklinde fakat ağrısız yaralar oluşmaya başlamaktadır. Genital bölgede, ağız ve dudakta oluşabilen bu yaralar belli bir süre sonra geçebilir. İkinci evrede tedavi için başvurulmamış ise mikrop tüm vücudu ele geçirmeye başlar. Bunun sonucunda kilo kaybı, kaş ve saçta dökülme, eklem ağrıları ve bazı bölgelerde döküntü başlar.

Bu dönem bir yıldan uzun sürebilmektedir. Latent evre denilen kısım ise çok belirti hissettirmeden vücutta beş yahut da on yıl kalabilen bakteriyi belirten evredir. Testler sonucunda pozitif olduğu anlaşılır ve de bulaşıcıdır. Geç sifiliz olarak geçen bu evre ise son olarak bilinir. Burada durum çok kritiktir. Bu hastalığın getirdiği birçok hastalık meydana gelir. Sonucu ölüm olan hastalıklara bile yol açmaktadır.



Frengide tanı nasıl konulur? Tedavi süreci nasıldır?

Frengi tanısı için bazı testlerin yapılması gereklidir. Bunun ile birlikte oluşan kırmızı çıban şeklindeki yaralardan belli kesitler alınır. Frengi de tanı koymak zor olduğu için kandaki antikoru belirlemek adına farklı testler de uygulanmalıdır. Vücudun çeşitli bölgelerine yerleştiği için ayrı ayrı incelenmelidir. En tehlikeli olanı ise omurilik ve sinir sistemine yerleşen şeklidir.

Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı frengide de çok önemlidir. Bu şekilde ilerleme önceden durdurulabilir. Organlarda ciddi şekilde ilerlemeyi durdurmak adına hemen hekime başvurulmalıdır. Bununla birlikte doktorun verdiği farklı antibiyotiklerle birlikte tedavi başlamış olur. Hastanın bu süreçte kendi başına ilaç kullanmaması gerekir. Bu ilaçların kullanım şekli dozu gibi önemli detaylar doktor tarafından belirlenir. İlaçlar ile birlikte kontrol amaçlı testlerde yapılır. Tedavi devam ederken ikinci günün ardından bulaşıcılık kaybolmaktadır.


Frengiden nasıl korunulur?

Gün geçtikçe tedavi süreçleri ne kadar iyileşse de bireysel olarak önlemler alınmalıdır. Bunların başında tek eşlilik tercihi ve prezervatif kullanımı gelmektedir. Ayrıca hamile kişilerin düzenli olarak kontrole gitmesi gerekmedir. Kan naklinin kontrolü de bu hastalığın tanısında önemlidir.


İlgili içerikler;

Doğru prezervatif kullanımı

Cinsel disfonksiyon hemşirelik bakımı

Cinsellik örüntülerinde etkisizlik hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال