Göbek kordonu hemen kesilmemelidir

Amarikalı uzmanlar yenidoğan bebeklerde görülen demir eksikliği ve kansızlığı önlemek için devrim niteliğinde bir yöntem önerdi. Yenidoğan bebeklerin sağlığını güçlendirmek için yapılması gereken; göbek kordonunu kesmeden önce sadece birkaç saniye beklemek.

Bebeğin göbek kordonunu doğar doğmaz hemen kestirmeyin. Bu çağrı Amarikalı bebek ve çocuk sağlığı uzmanlarına ait. Maryland’ daki Bethesda Sağlık Enstitüsü uzmanları, göbek kordonunun doğumdan hemen sonra değil, en az 30 saniye bekledikten sonra kesilmesi gerektiğini açıkladı. Doktorların amacı göbek kordonunda bulunan kanın yenidoğanın vücuduna ulaşmasını sağlamak. Araştırmalar göbek kordonu geç kesilen bebeklerin tansiyonlarının normal olduğunu ve güçlendiklerini gösteriyor.



Demir eksikliği ve kansızlığı önlüyor!

Kanla birlikte bol miktarda demir içeren plazma da bebeğin vücuduna ulaştığı için demir eksikliği ve kansızlıkta görülmüyor. 30 saniye beklemenin bile yenidoğan ağırlığını 100 gram artırdığını belirten uzmanlar; bunun 100 mililitre kan anlamına geldiğini, yenidoğan için çok büyük bir miktar olduğunu belirtiyor.

Birkaç saniye beklemek bebeğin hayatını etkiliyor. Uzmanlar doğumdan sonra  göbek kordonunun kesilmesi için 30 saniye ile 1 dakika beklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu yöntem erken doğumlarda da uygulanabiliyor. Doktorlar, sadece birkaç saniyenin yenidoğanın sağlığı üzerinde çok büyük etkisi olduğunu vurguluyor.


İlgili içerikler;

Bebeklerde sarılık ne kadar masum?

Bebek mamaları ne kadar sağlıklı?

Spirale meydan okuyan bebek!


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال