Gece körlüğü halk içindeki tabiri ile tavuk karası bir çeşit görme bozukluğudur. Gece körlüğü olanlar loş ışıkta veya ışığın çok yetersiz olduğu ortamlarda kötü görüş deneyimlerine sahiptir. Geceleri görmede ve araç sürerken zorluk yaşandığı için “gece körlüğü” olarak ifade edilmiştir.
Gece körlüğü diğer göz rahatsızlıkları gibi değildir ve tedavi edilebilir. Görme bozukluğunun altında yatan nedeni belirmek için doktora başvurmanız gerekmektedir. Gerekli tetkikler neticesinde ortaya çıkan sebepler ortadan kaldırılarak bu sorun tedavi edilebilir.
Gece körlüğü belirtileri nelerdir?
Gece körlüğünde tek belirti, karanlıkta görme güçlüğüdür. Gözleri aydınlık bir ortamdan düşük ışık alan ve güneşli bir kaldırımdan loş bir restoran girdiğinizde gece körlüğü kendisini belli eder. Sokak lambaları ve araç farlarının parlaklığı görme deneyim oranınızı artıran etkenlerdir.
Gece körlüğü neden olur?
Göz koşullarını etkileyen birçok sebep gece körlüğü nedenleri olabilir. Katarakt bu sebeplerin başında gelir. Bulanık görme kusuru olarak ortaya çıkan katarakt, yaşlılarda daha fazla görünen bir durumdur.
Usher sendromu, olarak adlandırılan genetik sorunda görme sorunları olarak ortaya çıkan nedenlerdendir.
A vitamini eksikliği gece körlüğüne yol açabilir. A vitamini, retinada sinirleri görüntülere dönüştüren bir rol oynar. Retina gözün arkasında ışığa duyarlı alan olduğu için bu vitamin eksikliği çok önemli bir nedendir.
Pankreas yetmezliği olan hastalarda yağda çözünen vitaminlerin emiliminde zorluk yaşanır ve A vitamini yağda çözünen olduğundan, A vitamini eksikliği olan daha büyük bir risk altındadır. Bu gece körlüğü yaşayanların ciddi bir oranda karşılaştığı durumdur.
Yüksek kan şekeri veya şeker hastalığı olan insanlar da gelişen göz hastalıkları, katarakt gibi gece körlüğü tetikleyen riskler arasında yer alır.
Gece körlüğü nasıl tedavi edilir?
Göz doktorunuz ayrıntılı bir geçmişi alacak, gözlerinizi inceleyecek ve gece körlüğünün nedenini belirleyecektir. Ayrıca kan örneği vermeniz gerekebilir. Kan testinde A vitamini ve glikoz seviyelerini kontrol edecektir.
Miyopluk, katarakt ya da vitamin eksikliğinden kaynaklanan gece körlüğü tedavi edilebilir. Düzeltici lensler ile hem miyop rahatsızlığınız hem de gece körlüğü sorununuz çözülmüş olacaktır. Katarakt daha çok cerrahi müdahale sonucu yüzde 100 olumlu neticelenen bir durum olduğundan bu sorunda ortadan kalkacaktır. Eğer A vitamini seviyesi düşük ise, doktorunuz vitamin takviyesi önerebilir. Tam olarak yönlendirildiği gibi takviyeleri almak vitamin eksikliğinizi giderecektir.
Genetik kusur, şeker hastalığı ve usher sendromu olan kişilerde gece körlüğü tedavisi tam olarak yapılamamakta sadece düzenli bir yaşam kontrolü ile etkisini minimize etmeniz sağlanmaktadır.
İlgili içerikler;
Robotik lazerle göz ameliyatı
Göz rengini değiştirmek artık mümkün!
Göz tansiyonu (glokom) nedir? Göz tansiyonu tedavisi
KAYNAK: Hemsire.Com