Osteoporoz (kemik erimesi) belirtileri ve tedavisi

Osteoporoz kelimesi; Yunancada osteon / kemik ve poros / küçük delik kelimelerinden gelir. Osteoporoz kemikteki küçük deliklerle kendini gösterir. Normal kemik yapısında da delikler bulunur ancak, osteoporozda bu delikler genişleyerek kemiğin süngerimsi bir hal almasını sağlar. Bu durum kemik direncini azaltır. Kemik kitlesinde azalma ise kırık riskini arttırır.

Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığı kemikteki kalsiyumun azalması ile direncinin zayıflamasıdır. Dünya da yaşam kalitesinin arması ile birlikte yaşam süreside uzadı. Fakat bu durum avantaj gibi görünse de iskelet sisteminin giderek çözüldüğü kaçınılmaz bir hal almışa benziyor.

Belli bir yaştan sonra özellikle bel kemiklerinde eğilme görülmeye başlar. Belirtileri ise şöyle sıralanabilir; boyun, sırt ve bel kısımlarında ağrıların başlaması, boy kısalması, ilerleyen dayanıksızlıkla birlikte kalça ve omurga kemiklerinde kırılma, vücut şekillerinde bozulmaların olması, yaşanan kronik ağrı ve kırıklardan dolayı hastanın hareketsiz kalmasıdır.



Osteoporoz nedenleri

Kemik yapısı küçük yaştan itibaren güçlü bir şekilde gelişmemiş kişilerde ilerleyen yaşlarda sıkıntıyı artırdığı gözlemlenmiştir. Genetik olarak ailede mevcut ise risk daha da artmaktadır. Beslenme alışkanlığının düzensiz ve daha az vitamin-kalsiyum içeren yiyecekleriz tüketilmesi, düzenli olarak hareket yapılmamasıdır.

Gün içerisinde vücudun yeterli şekilde D vitamini alamaması da bunlara örnektir. Özellikle kış şartlarının çok ağır geçtiği ülkelerde güneş ısısından yararlanmak ve vitamin almak zor olduğu için bu hastalığı tetiklemesi açısından risklidir. Kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Bunun nedeni ise erkeklerin iskelet gelişimi sırasında kemik kütlesinin ağırlığı ve daha kısa ömürlü olmaları gösterilebilir. Kemikler için pek yararlı olmayan menopoz dönemini yaşamıyor olmaları da neden olarak sunulabilir.



Osteoporoz tanı ve tedavisi

Tanısı zor olan bir hastalık değildir. Kolay ve acısız bir şekilde kemik mineral yoğunluğunun ölçümü yapılmaktadır. Mineral yoğunluğu düşük ise kemiğin kırılabilme riski o kadar yüksektir. Bazı ilaç kullanımları bu riske hızlılık kazandırabilir. Bunun için ilaç tüketimine dikkat edilmelidir.

Kemik erimesi, ilaçla tedavisi pek mümkün olmayan hastalıktır. Bunun için birey yaşamını düzenleyici şekilde planlar yapmalıdır. Bir hekime danışarak bunun düzenlemesi yapılabilir. İlk olarak düzenli bir şekilde egzersize başlanmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, sigara ve alkol tüketimi kaldırılmalı, menopoz döneminde hareketsiz kalınmamalıdır.

Bunlarla birlikte gün ışığında yarım saatlik sürede de olsa kalınmalıdır. Süt ürünlerinin tüketimine özen gösterilmelidir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde güçlü kemik yapısının oluşturulabilmesine özen gösterilmelidir.


İlgili içerikler;

Omuz ağrıları hangi hastalıkların habercisidir?

Kemik veremi nedir? Belirtileri ve tedavisi

Menopoz belirtileri nelerdir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال