Fil adam (Proteus) sendromu nedir? Tedavisi var mıdır?

Tıptaki adı proteus sendromu olan ve nadir rastlanan bu hastalık gen mutasyonu sebebiyle vücuttaki herhangi bir organın orantısız ve aşırı bir şekilde büyümesidir.

Fil adam sendromu doğumda kendini belli etmemekle, çocuk yaşlarda vücutta herhangi bir bölgenin orantısız bir şekilde büyümeye başlamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla tropikal iklim olan yerlerde meydana çıkan bir hastalık türüdür.

Fakat bu hastalığa benzeyen çeşitli semptomlar da birbiriyle karıştırılmaktadır. Bu hastalık ismini bacakların giderek şişmesi ve deri tabakasının koyu bir renk alarak sertleşmesiyle birlikte bir filin ayaklarını andırmasından almaktadır.



Fil adam hastalığı neden olur?

Vücudun temel yapı birimleri olan hücreler bir sıvı içerisinde yer almaktadır. Lenf sıvısı denen bu sıvının içerisinde hücrelerin canlılığını devam ettirebilmesi için besin maddeleri ve oksijen yer almaktadır. Hücreler ihtiyaç duyduklarında buradan bu maddeleri alırken atık maddeleri de aynı sıvıya verirler.

Bu atık maddeler lenf kanalları yoluyla damarlara ve genel dolaşım sistemine iletilirler. İşte tam burada bu sıvının hücreler arasındaki dokuda birikmesi durumu gerçekleştiğinde vücudun herhangi bir bölgesinde şişlikler oluşmaya başlar ve bu durumda sağlık elden gider ve hastalık baş göstermeye başlar.



Fil adam hastalığı nasıl tedavi edilir?

İlk önce hastalık tespit edilir. Bu hastalığın ilerlememesi için hijyen büyük önem taşır. Aslında bu sendromdan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Ama modern tıp yöntemleri hastalığın ilerlememesi ile mücadele konusunda çalışmalarını devam ettirmektedir.

Bunun yanında fazla derinin cerrahi yöntemlerle alınmasının yanında ilaç tedavisi de uygulanır. Ayrıca bacaktaki şişliğin inmesi için varis çorapları kullanılması önerilir. Öte yandan fil adam hastalığı tedavisinde uygulanan yöntemlerden bir tanesi de sıvıları boşaltıcı fizyoterapidir.

Burada şişkin olan kısmın hacmi azaltılarak lenf dolaşımı sağlanmaya çalışılır. Tedavide lenfatik kontraksiyon arttırılarak lenf akışı sağlanır ve bu sayede bölgede protein birikmesinin önüne geçilmeye çalışılır. Ayrıca egzersiz ve masaj da bu rahatsızlığa iyi gelmektedir. Bu sayede tıkanmış olan lenf sıvısının rahat bir şekilde normal akışına döndürülmesi sağlanır.

Özel bir masaj yöntemiyle uygulanan bu tedavi yöntemindeki amaç, ödem oluşmuş olan bölgede bulunan lenf sıvısının vücudun diğer bölgelerine doğru akışıdır.


İlgili içerikler;

Lenfödem (fil hastalığı) belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı

ALS hastalığı nedir? Tedavisi bulundu mu?

Crohn hastalığı ve hemşirelik bakımı



KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال