Ağrı kesicileri doğru kullanıyor muyuz?

Bir ağrı kesici alayım da başımın ağrısı geçsin diyerek herhangi bir ağrı kesici hapı kullanmak ne kadar doğru? Ağrı kesicileri gerektiği gibi kullanıyor muyuz?

“Evde ağrı kesici bitmiş. Komşuda vardır muhakkak gidip ondan alayım.”

“Biraz daha başım ağrısın öyle ağrı kesici kullanayım.”

“Bu ilacın tadı kötüymüş bir daha bunu kullanmam.”


Ağrı sorunu yaşayan kimselerde genellikle duymaya alıştığımız cümleler bunlar. Ne kadar zararsız görünse de ilaç kullanmada ne kadar dikkatsiz ve bilinçsiz olduğumuzun kanıtlarıdır.

Ağrı kesiciler en fazla tüketilen ilaç gruplarının başında geliyor.

Ağrı kesiciler kimi zaman diş ağrıları için kimi zaman baş ağrıları için kullandığımız ilaçlardır. Ağrı kesicileri doktor tavsiyesi olmadan, kimi zaman  komşuların evindeki kalan fazla ilaçları kullanılmaktadır. Doktor tavsiyesi yerine arkadaş eş dost tavsiyesi ile alınmaktadır.

Bu doğrultuda Dünya Sağlık Örgütü tarafından ağrı kesici ilaç kulanımı ile ilgili çeşitli ilkeler geliştirilmiştir. Bu ilkelerin amacı, tüm dünyada ağrı kesici ilaç kullanımını belirli standartlara bağlamak ve ağrı hastalarının etkili ve yeterli ağrı tedavisine kavuşmalarını sağlarken ilaçların yan etkilerine maruz kalmalarını önlemektir.


Ağrı kesici ilaç kullanım ilkeleri


Ağrı kesici kullanırken öncelikli olarak tercih edilmesi gereken yol hangisidir?

Ağrı kesici kullanırken öncelikli olarak tercih edilmesi gereken yol ağız yoludur. Çünkü ağız yoluyla kullanım en zahmetsiz ve en ağrısız yoldur. Ancak halk arasında “iğne” olarak tabir edilen damar yolu ile ilaç alımı daha etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle yanlış bir inanış olarak “iğne yazan doktor iyi doktordur” kanaati yaygındır. Bugün ağızdan kullanılan pek çok ağrı kesici kas içi ya da damar içi kullanılan ilaçlardan çok daha etkilidir.

Ağrı kesici ilaç seçimi bir basamak sistemi içinde olmalıdır

Ağrı kesici ilaçlar etki güçlerine göre 3 gruba ayrılmaktadır. Tedavi aşamasında doktor ağrının durumuna göre hangi basamaktan başlanacağına karar verir. Evde rastgele alınan ilaçlarda hangi basamakta olduğunu bilinmediği için yanlış ilaç tercihinde bulunulabilir.


İlacın dozu kişiye göre değişir

Ağrı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “kişiye özgü hoş olmayan bir duyu” şeklinde tanımlanır. Ağrı kişiye özel bir durum ise demek ki tedavi de kişiye özel olmalıdır. Hekim hastanın ağrısına göre yan etkilerini göz önünde tutarak ne kadar süre kullanacağını belirler.


Ağrı kesiciler ağrı geldikçe almak şeklinde kullanılmamalı, düzenli aralıklarla alınmalıdır.

Ağrı kesici ilaçların ağrı ortaya çıktığında kullanılması en çok yapılan hatalardan biridir. Ancak özellikle kronik ağrılarda bu yanlış bir harekettir. Hekim tavsiyesi ile ağrı gelse de gelmese de ilaç kullanılmalıdır. Bu şekilde ilacın kan düzeyinin dalgalanma göstermesinin önüne geçilmiş olur ve tedavinin etkinliği artırılır.


Ağrı kesici ilaçlar sabah, öğlen, akşam gibi öğünlere bağımlı kalınarak kullanılmamalıdır.

Ağrı kesici ilaçlar öğünler baz alınarak kullanılmamalıdır. Çünkü öğünlerin araları eşit değildir. Onun yerine belirli saatlerde ilaç kullanımı doğru olandır. Özellikle kronik ağrısı olan kişilerde bu şekilde kullanımda yüksek oranda tedavi başarılı olmaktadır.


İlgili içerikler;

Hamilelikte ilaç kullanımı

Akut ağrı hemirelik bakımı

Kronik ağrı hemşirelik bakımı

Kanser hastaları ağrı çekmek zorunda mı?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال