Telefonumuzu düşürüp kırmayı biz mi istiyoruz?

Günümüzde çok sık gördüğümüz telefon ekranının kırılması veya bir yerde unutulması acaba bilinçaltımızın bize bir oyunu mu?

Telefonlarımızı yeni aldığımızda ne kadar dikkatli bir şekilde davranırız değil mi? Hiçbir yere fırlatıp atmayız elimizden düşmesin diye aşırı özen gösteririz. Ama sonra ne oluyor? Telefon eskiyor aslında işimizi görse de bilinçaltımız bize telefon bozulsa da yeni bir modele geçsem diye telkinler de mi bulunuyor?

American Marketing Association' bünyesindeki Kolombiya İşletme Okulu tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, yeni çıkan ve eski model cihazlara göre daha şık olan telefonları almak için bilinçaltımız, hali hazırda kullandığımız ve eskimiş diyebileceğimiz cihazları kırmamız için bizi teşvik ediyor.

'Upgrade Effect (Yükseltme Etkisi)' adı verilen bu duruma göre, her ne kadar kullandığımız cihazlardan memnun olsak da bilinçaltımız Telefon aslında bizim işimizi görse de önce dikkatsiz bir şekilde davranmaya telefonu hiç önemsememeye başlıyoruz. Daha da önemlisi içten içe zarar vermek istiyoruz.

Araştırmada 602 kişi üzerinde çevrimiçi olarak yapılan ankette elde edilen sonuca göre Kullanıcılar yükseltme etkisine sebep olanın yeni telefon aldıklarında aldıkları haz duygusunu ve yeni çıkan reklamlardan etkilenmeleri olduğunu söylemişlerdir.

Araştırmadaki uzmanlardan Profesör Silvia Bellezza yaptığı açıklamada;

''Ortada herhangi bir neden olmadan telefonumuzu yeni bir telefonla ile değiştirdiğimizde, içten içe de olsa küçük bir suçluluk duygusu hissediyoruz. Fakat kullandığımız cihaz bir şekilde hasar görmüşse ya da artık eskisi kadar stabil çalışmıyorsa, o zaman içimizde telefonu değiştirme adına tatmin edici bir gerekçe oluşuyor. Bunun etkisinde bir bilinçaltına sahip olduğumuzda da cihazlarımıza karşı olan tutumumuz giderek dikkatsiz bir hal alıyor. Farkında olmuyoruz ancak, yeni bir cihaz almak için kullandığımız cihazların başına bir şeyler germesini arzuluyoruz.''


Planlanmış eskitme nedir?

Teknoloji firmaları da bunun için epey çabalamaktadır. Planlanmış eskitme diye tabir edilen bir sistemi kullanıyorlar. Örneğin, telefonlara güncelleme vermeme, verilen güncelleme ile telefonun daha yavaş çalışmasını sağlama veya malzeme kalitesini kısa bir süre stabil çalışmasını sağlayacak şekilde yapma gibi.


İlgili içerikler;

Hackerlar kalp pillerine göz dikti

Laboratuvarda organ üretimi olabilir mi?

Sosyal medya hesapları gerçekten silinir mi?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال