Yanık tedavisinde yapılan yanlışlar gerçekten yakıyor

Bir çaydanlık çayın üzerinize dökülmesi veya yaz aylarında güneş yanıkları gibi yanıkların tedavisi için yapılan yanlışlar telafisi zor olan sağlık problemlerine dönüşebiliyor. Yanık tedavisinde yapılan yanlışlar.

Detay içerik;

Yanık dereceleri, tedavisi ve hemşirelik bakımı


Bir çaydanlık çayın üzerinize dökülmesi veya yaz aylarında güneş yanıkları gibi yanıkların tedavisi için yapılan yanlışlar nelerdir?

Sıcak çay veya su dökülmeleri herhangi bir nedenle yangına maruz kalma gibi tüm bu yanık vakalarında sonucunda halk arasında acil servise gitmeden önce yapılan ilk tedaviler doğru mu?

Yanık üzerine bal sürmek yoğurt sürmek diş macunu sürmek yanığı tedavi edebilir mi? Bu yazımızda tüm bu soruların cevaplarını arayacağız.


Yanan bir bölgeye yapılması gereken ilk tedavi nedir?

Yanan bölgeyi ilk önce soğutmak gereklidir. Hem yanığın vücutta başka yerlere zarar vermesini engellemek hem de yanığın sıcaklığını belirli bir seviyede tutup rahatlatmak amacıyla en az 10 dakika musluk altında tutmak gerekir.


Yanık sonrası oluşan kabarcıkları patlatmak doğru mudur?

Yanan bölgede kabarcık oluşur. Bu kabarcıkların içinde deri için büyük önem arz eden proteinler vardır. Bu sıvı ölü deri tabakasını korur.  Bu yüzden asla yanık sonrası oluşan kabarcıkları patlatmamalıyız.


Yanık izi rengi herkeste aynı mıdır?

Yanık izi kişinin ten rengi ve vücut yapısına göre değişir. Hal tarafından yapılan en büyük yanlışlardan biri yazık izi kalmamasız için oluşan baloncukları patlatmaktır. Yanığın izinin kalıp kalmayacağı daha çok yanığının kaçıncı derece bir yanık olduğuna ve ne kadar sürede tedavi edildiğine bağlıdır.


Yanığın üzerine diş macunu, yoğurt, bal sürmeli miyiz?

Halk arasında bilinen yanlışlardan bazıları yanığın üzerine diş macunu, krem, zeytinyağı sürmektir.

Bunun gibi uygulamalar yanıkta iyileşmeden çok yanıkta enfeksiyona sebep olabilmektedir.


Yanığa su uygulaması yerine buz uygulaması yapabilir miyiz?

Yanığa ilk yapılması gerekenin musluk altına yanık olan yeri tutmak olarak belirtmiştik. Pekisu yerine buz kullanırsak ne olur. Buzun deriyi yakabilme özelliği vardır Buna soğuk yanıkları denir. Bu sebepten dolayı asla yanık üzerine buzla uygulama yapmamalıyız.


Yanma esnasında kıyafetleri acele ile çıkartmalı mıyız?

Herhangi bir yangına maruz kalındığında kıyafetin vücuda yapışma ve çıkartıldığında deriyi de beraberinde getirme ihtimali olduğu için önce yanan bölge kıyafetle birlikte su altına tutulmalıdır.


Yanık örtüleri her evde bulundurulmalı

Acil serviste yanık bölgesine ilk müdahalede yüksek su içerikli özel yanık örtüleri kullanılmaktadır. Bu yüksek su içerikli hidrojen örtüler, çok hızlı bir şekilde yanığı soğutup, acının geçmesini sağlamaktadır. Yanmanın gerçekleştiği ilk saatler içerisinde, hidrojenli yanık örtüsünü yanık bölgesine uygulamakta fayda vardır acil servislerde kullanılan bu örtülerin her evde ilk yardım malzemesi olarak bulundurulması gerekmektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال