Çocukların beslenme çantası nasıl olmalıdır?

Okul dönemiyle çocukların yemek alışkanlıkları da değişiklik gösteriyor. Tatil döneminden sonra okulda yaşadıkları tempo ve çalışma düzeni, beslenme sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

Günümüzde beslenme çantasına ne yazık ki önem verilmemekte, gereksiz olarak görülmektedir. Nasıl olsa okulda atıştırır düşüncesi halk tarafından benimsenmektedir.

Okul çağındaki çocuklarda doğru besin yeme alışkanlıklarının kazanılması çocukların hem gelecekte daha düzenli yemek yemelerine hem de hastalıklardan büyük ölçüde korunmalarına yardımcı olacaktır.


Kahvaltı yapmadan okula gidiyorlar

Kimi zaman ebeveynlere uyarak çocuklar da kahvaltı yapmadan okula gitmektedir. Oysa ki çocukların gün boyunca ihtiyaç duyacakları enerjinin büyük bir bölümünü kahvaltı öğününde almaktadır. Çocuklar kahvaltı yapmayınca fast-food alışkanlıkları kazanıyorlar ve bu sebeple kahvaltı yapmayan çocuklarda obezite olma riski daha fazla oluyor.

Çocuklar mutlaka kahvaltı yapmalı kahvaltıda da besin değeri yüksek yiyecekler yemelidir. Besin değeri yüksek olan yiyeceklere örnek olarak  peynir, zeytin, poğaça gibi kahvaltılıklar verilebilir.


Beslenme çantasına ne konulmalıdır?

Çocuklarının beslenme çantasını hazırlayan aileler, kahvaltı ve öğlen yemeği arasındaki süreci ara öğün olarak değerlendirmelidir. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşillikler konabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir. Ancak bunun için çocuğun tüketebileceği besinler de özenle seçilmelidir.


Beslenme çantası için örnek menüler;

Örnek menü 1

  • - Peynirli tost veya sandviç

  • 1 ayran

  • Küçük salata veya söğüş

  • Kuru meyve karışımı


Örnek menü 2

  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç

  • Ayran

  • 1 dilim kek


Örnek menü 3

  • 2-3 dilim peynirli veya sebzeli börek

  • Evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu

  • Sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı


Kalitesiz besin ve yiyeceklerden uzak durun!

Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için, kaliteli gıdalardan her öğün dört ana besin grubundan besinlerin menülerinde yer alması gerekir.

Kısaca belirtmek gerekirse, et ve et ürünleri ve süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri bunlarla birlikte sebze-meyve tüketmelidir.

Çocuklar tükettiği yiyeceklerinde de özenti duyabilir o yüzden evde değişik alternatifli sandviçler ile hem sağlıklı beslenmesini hem de tat duyusunun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sandviçin yanında hazır meyve suyu yerine ayran veya taze sıkılmış meyve suları ile tüketmesine yardımcı olabilirsiniz.


İlgili içerikler;

Sonbaharda beslenme nasıl olmalıdır?

Gereksinimden az beslenme hemşirelik bakımı

Gereksinimden fazla beslenme hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال