Bebek dünyaya geldiği zaman bazen anne sütü hiç olmaz bazense anne sütü yetersiz kalır. Böyle zamanlarda takviye olarak bebekler, bebek mamaları ile beslenmek zorunda kalırlar. Bazı bebekler ise prematüre doğduğu için veya hasta olarak dünyaya geldikleri için biberonla beslenmeye alışırlar ve bir daha memeye alışamazlar. Bu sebeplerden dolayı mamaya alışkanlık oluşur.
Hazır mamalar zararlı mı?
Hazır mamalar anne sütünün bir alternatifi olarak piyasaya sürülmüş fabrikasyon yapımı bir üründür. Fakat araştırma sonuçları gösteriyor ki ek besin olarak düşünülen şey aslında bebeğe faydadan çok zarar veriyor. Hazır bebek mamalarındaki bulunan ağır metaller küçük miktarda iken hiçbir zararı yoktur. Ancak mamadan kaynaklarak vücutta uzun bir süre depolanan ağır metaller bebeğe ileride büyük zararlar verilebilmektedir.
Hazır mamalar kadar süre kullanılmalıdır?
Ağır metallerden kaynaklanan zararı en aza indirgenmesi için hazır mamaların 4 5 ay gibi bir süre kadar kullanılmalıdır. Bu kadar sürede ağır metaller az miktarda kaldığı için bebeğe zarar veremez. Diğer aylarda azaltıp, ek gıdalara geçmek gerekir. Bebeğinize hazır bebek maması verirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus şeker veya tatlandırıcı içermeyen ürünleri tercih etmek olacaktır.
Demir takviyeli mamalar zararlı mıdır?
Bir zamanlar anne sütünde yeterli demir olmadığı için bebek beslenmesinde ilave demir ilaçları verilmesi düşünüldüğünü, hatta hazır biberon mamalarına yüksek dozda demir ilavesi yapıldığını belirten Prof. Dr. Oran, şunları söyledi: “Sonraki araştırmalar gösterdi ki; anne sütündeki demir her ne kadar miligram olarak düşük olsa da, biyoyararlanımı çok yüksek olması nedeniyle bebeğin sindirim sisteminden çok iyi emiliyor ve ihtiyacını karşılamaya yetiyor.
Bu nedenle bebekteki demir yükünü arttırmaya gerek yoktur. Hatta demir ilaveli bebek mamaları ile beslenen bebeklerde, zeka gelişimi (IQ) diğerleri ile kıyaslandığında daha düşük olmaktadır.”
KAYNAK: Hemsire.Com