Bebeğim tekmeleyerek iletişime mi geçiyor?

Bebeğin anne karnında tekmelediğini herkes bilir, ancak bunu neden yapıyor sizce yoksa bir şey mi anlatmak istiyor?

Bebeğiniz sizi tekmeleye mi başladı? Peki bunu neden yaptığını hiç düşündünüz mü? Acaba bebeğin anne karnındaki tekmesi bir uyarı mı yoksa sevgi okşamaları mı? Bu yazımızda bebek tekmelemesini inceleyeceğiniz.


SEVGİLİ ANNE ADAYLARI;


İnsanlar nasıl ki dış ortama uyum sağlayarak dış dünya ile iletişime geçer aynı şekilde anne karnındaki fetüs te rahim ile uyum içindedir ve fetüsün de bir tepki mekanizması bulunmaktadır.


Fetüsün doğumu olasıya kadar yaşam alanı sadece rahim bölgesi ile sınırlıdır. Fetüs burada iken içten gelen ve dıştan gelen etkilere maruz kalmaktadır. Tepki gösterdiği en büyük etken annesinin kalp atışlarıdır. Doğum gerçekleşene bebek dünyaya gelene kadar aşina olduğu tek ses annenin kalp atış sesidir.


Bu sebeple yeni doğan bir bebeğe kalp atış sesi dinletildiği taktirde sakinleştiği görülür. Fetüs anne karnında iken bu kalp atış seslerini duyar ve algılamaya başlar. Annenin kalp atışın stabil olduğunda yani normal şartlar altında fetüs buna tepki göstermez. Ancak heyecanlanma, korku, ani duygu değişikleri durumunda kalp atışındaki anormallikler nedeniyle fetüste hareketlenmeler başlamaktadır. Dışarıya adeta bir mesaj verircesine hareketlenme başlar buna halk dilinde tekmelemek denilmektedir.  Bebeğin elinde bu hareketlenmeler dışında bir iletişim aracı yoktur.  Bazen bu durumlara katılan anlamlar; “Anne meraklanma ben çok iyiyim, Anne yaa! O yemeğin kokusu ne öyle” Annenin ani duygu değişimlerinde adeta bir dost gibi “Anneciğim sen üzülme bak ben buradayım, senin yanındayım” anlamlar katılabilir.


Bu gibi hareketlerin en önemli sonucu bebeğin, sağlıklı olduğunun bilinmesi olacaktır.


Tekmelemenin (bebek hareketlenmesi) amacı genellikle;


  1. Fetüsün uterusta şekil ve yer değiştimesi yaptığı

  2. Dış ortam ile yukarıda belirtildiği şekilde iletişim kurmaya çalıştığı

  3. Gebeliğin son aylarına ne kadar yaklaşıldığı

  4. Fetal distres

  5. Hareketsiz hali ise fetal ölüm olma ihtimalini artırmaktadır.

  6. Bebeğin hareketliliği annenin ne kadar iyi beslendiğini de göstermektedir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال