Adams stokes sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi

Adams stokes sendromu nabızda ve kalp ritminde oluşan ani değişikliklerin neden olduğu kardiyak outputda azalmaya bağlı oluşan ani olarak oluşan ve geçici bilinç kaybı olarak tanımlanmıştır.

Hastalığın ismi iki hekim R. Adams ve w. Stokes den gelmektedir. Bu tanım vasovagal senkop epilepsi ile bağlantılı olmamasına rağmen hastalar Adams stokes sendromu ile birlikteserebrat iskemiye bağlı bayılma nöbeti geçirirler. Eğer tedavi edilmezse yarı yarıya oranda ne yazık ki ilk ilk nöbet geçirmede ölüm oranı vardır.

Adams stokes sendromunun belirtileri nedir?

  • Tipik olarak ani gelen bilinç kaybı oluşur. Bilinç kaybı genellikle 30 sn sürmektedir. Eğer daha da devam eder ise 15 20 sn sonra kaslarda seyirmeler görülmektedir.

  • Bayılma nöbetlerinden önce nabız ve tansiyon düşük seyirde iken; bayılma anında nabız çok düşüktür veya hiç yoktur.

  • Ataktan önce hipoperfüzyona bağlı olarak solukluk, hipotansiyon

  • Yüzde oluşan kızarma

  • Bradikardi (nabız sayısında kayde değer azalma)

Adams stokes sendromu hangi nedenlerle oluşur?

  • Bazı ilaçlar sebeiyle; kalsiyum kanal blokerleri, digoksin gibi

  • Akut romatizmal ateş, sistemik lupus hastalığı (İlgili içerik: Ateş tipleri nelerdir?)

  • Ateroskleroz diğer ismiyle damar tıkanıklığı

  • Koroner arter hastalığı

  • Lev's hastalığı

  • Elektrolit tedavileri örneğin, potasyum tedavisi


Elektrolik hastalığında tanı nasıl konulur?

Tanı esnasında hastanın geçmişte geçirdiği hastalıklar ve şu anda kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Hasta monitörize edilmektedir. Böylece nabız, tansiyon, solunum kontrolü gibi değerler öğrenilir. Hasta Ekg ye bağlanır. Sonraki zamanda uzmanın isteğine göre ritim holterle kalp ritrmin takip edilebilir.

Adams stokes hastalığında tedavi

Bu sendrom ani bir başlangıca sahip olduğu için büyük olasılıkla hastanenin acil bölümüne gelirler. Acil bölümünden hastanenin kalp damar cerrahi veya kardiyoloji  kontrolünden tanı tedavi yürütülür. Eğer beyinde iskemi oluşmuş ise bu durumda noröloji ve beyin cerrahi uzmanlarının da alanlarına girmektedir

Atropin, 1 mg iv puşe tipinde, tam kalp bloğuyla beraber olmakta olan hipotansiyonda verilir. Toplam doz 2 mg oluncaya kadar tekrarlanabilir Epinefrin, 1 mg 1:10.000 İV puşe halinde asistoli ile birlikte olan tam kalp bloğunda iken verilir, her 5 dakikada bir tekrarlanmaktadır. İsoproterenol damla şeklinde 1 mg , 250 ml % 5 dextroz veya normal serum fizyolojik ile dakikada 5 mikrogram perfüzyon halinde, atropin verilmesine karşın hipotansiyon ve bradikardi devam eden hastalarda Tam infranodal AV Blok için tek tedavi; sağ ventrikül endokardına, ihtiyaç duyulduğu anda uyarı verecek olan demand-pace maker yerleştirilmesidir.

Kaynak: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال