Tüp bebek tedavisini bu yazımızda 6 adımda inceleyeceğiz.
- Tedavi öncesi adayların detaylı incelenmesi (hikaye alma)
- Yumurtalıklarda, sağlıklı yumurtaların oluşmasını takip etmek ve sağlamak
- Yumurtaları toplamak
- Spermleri güvenli bir şekilde saklamak
- Sperm ve yumurtayı laboratuvar ortamında birleştirmek ve üremenin ve embriyo gelişiminin gerçekleşmesi için uygun ortamı yaratmak
- Embriyoyu rahime yerleştirmek
1. Adım: Anne ve baba adaylarının tedaviden önce geçirmiş olduğu hatalıklarla ilgili veya daha önce başarısız oldukları tüp bebek tedavisi var mı bu sorular sorulur. Gerek görülmesi halinde Rahim filmi veya histeroskopi yapılması istenebilir.
2. Adım: Anne adayının yumurtalarının olgunlaşma zamanını belirlemek. Amaç burada bir den fazla yumurta alabilmektir. Doktor bu aşamada anne adayına bazı ilaçlar verebilir.
3. Adım: Kontrol altına alınan yumurtlar küçük bir operasyonla alınır. Bu operasyon esnasında lokal anestezi uygulanır.
4. Adım: Baba adayının ejekulasyonu ile elde edilen spermler yumurtalarla birleşmek için hazır hale getirilir.
5. Adım: Döllenme için spermler ve yumurtalar laboratuvardaki inkübatörlere yerleştirilirler ve inkübatörler, döllenmenin gerçekleşmesini sağlarlar. Bazı durumlarda, (daha az doğurganlık içeren durumlar) bir tek sperm alınıp, direkt olarak yumurtanın içine yerleştirilir.
Yumurtalar, döllenmenin gerçekleştiğinden emin olunması için gözlem altında tutulurlar. Hücre bölünmesi başladığı zaman bu yumurtalar artık embriyo olarak adlandırılırlar.
6. Adım: Döllenmiş olan yumurta genellikle 1 ile 6 gün arasında anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra normal hamilelikte olduğu gibi ultrasonla kontrol edilir.
Tüp bebek yönteminin yan etkileri
- Şiddetli abdominal ağrı
- Şiddetli mide bulantısı ve kusma
- Koyu renkli idrar 5 gün içerisinde 5 kilo alma
- Ani nefes kesilmeleri yaşama
Tüp bebek yöntemi ne kadar başarılıdır?
Bu yöntemin başarısı pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Hastanın karakteri ve tedaviye yaklaşımı bunlardan ikisidir. Burada önemli olan bir diğer nokta, hamilelik oranının canlı doğum oranıyla aynı olmadığıdır. Başarı oranınızı en doğru şekilde doktorunuz söyleyecektir.
İlgili içerikler;
Hamile kalmayı kolaylaştıracak yöntemler
Sağlıklı gebelik için yapılması gereken testler nelerdir?
Cep telefonları erkeklerin sperm kalitesine etki ediyor mu?
KAYNAK: Hemsire.Com