Uykusuzluk problemleriyle baş etme yolları

Günlük hayatımızı etkileyen problemlerin en başını uykusuzluk gelmektedir. Uykusuzluk çekmemizin başında yaşam tarzımız gelmektedir. Uyku kalitemizi düşüren etkenlerin başında aşırı stres, depresyon, düzensiz hayat, aşırı alkol ve kahve tüketimi gelmektedir. Uykusuzlukla baş etmenin yollarını nelerdir?

Herkesin imrendiği gözlerini kapatır kapatmaz uyuyan yakın bir arkadaşı vardı mutlaka. Aslında herkes ister düzenli ve rahatlatıcı bir uyku uyumayı. Ancak günümüzde bazı sebeplerden dolayı insanlar düzensiz ve kalitesiz uyku ile güne başlamaktadır.

Düzensiz ve kalitesiz bir uyku; gün içerisinde baş ağrısından sinirliliğe, konsantrasyon eksikliğinden günlük motivasyonda düşüşe dek birçok soruna yol açabiliyor. Hele de bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bu soğuk günlerde griple mücadelede de çok önemli bir silah düzenli uyku.


Bağışıklık durumunu güçlendirmeye hazır oluş


Rahat bir uyku için ipuçları

1 - Duş almadan uyumayın

Duş almak vücudu rahatlatıyor. Vücuttaki az da olsa sıcaklık düşüşü uyuklamaya başlamanızı sağlıyor.


2 - Az miktarda atıştırmak

Çok defa duymuşsunuzdur gece geç saatte buzdolabına giden kişileri. İyi uyumak için 200 kalorinin altında, birkaç bisküvi, bir dilim ekmek veya bir muz gibi küçük porsiyon atıştırmalıklarla artırabilirsiniz. Bu sayede açlık hormonu ghrelini bastırabilirsiniz.


3 - Koyun saymak

Halk arasında en bilindik yöntemdir. Size saçma gelebilir ama araştırmalara göre beyni matematikle yormak uyku getiriyor. Hepimizin başına gelmiştir matematik dersinde uyumak öyle değil mi?

Güney Illinois Üniversitesi’nde uykusuzluk hastalarıyla normal uyuyanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, uykusuzluk hastaları ortalama zorluktaki matematik problemlerini çözmeye çalışırken daha hızlı uyuyor.


4 - Pollyanna olun

Ne kadar stress o kadar az uyku getirmektedir. Siz siz olun eve iş getirmeyin. Kafanızdaki kötü düşünceleri atın hep olumlu düşünün ki rahat bir uyku uyuyabilesiniz.


5 - Esnemeye çalışın

Kimi zaman misafir gitsin diye uykunuz olmamasına rağmen esnemeye başlıyorsunuz ya, iş o sizin de uykunuzu getiriyor. Uykunuz olmasa da esnemeye çalışın Bu uykunuzun gelmesine yararlı olacaktır. Yalnız Kemal Sunal’ın Tokatçı filmindeki gibi trende uyuyakalmayın.


6 - Kafeine dikkat

Kafeinin kaynakları klasik olarak çay, kahve, enerji içecekleri ve bazı gazlı içecekler gibi görünse de aslında bunlarla sınırlı değil. Çikolata ve bazı soğuk algınlığı ilaçları ile idrar söktürücü ilaçların içerisinde hatta kafeinsiz kahvenin içinde bile belirli miktarda kafein bulunuyor.

Bu nedenle kafeine karşı hassasiyeti olanların akşam yemeği ve sonrasında bu tip yiyecek ve içecekleri tüketmemelerinde fayda var.


7 - O telefonu yatağa sokmayın

Yatakta telefonda beş dakika haberleri okuyacağım veya popüler paylaşım sitelerine bir bakıp çıkacağım demeyin. Bir bakmışssınız ki saatlerce telefonu bırakamışsınız. Sağlıklı bir uyku için yatakta telefonla uğraşmayın.


İlgili içerikler;

Uykusuz kalanlara kötü haber

Uyku örüntüsünde rahatsızlık hemşirelik bakımı

Narkolepsi (uyku hastalığı) nedir? belirtileri ve tedavisi


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال