Hemşirelikte pedagojik formasyon hakkında her şey - Metin Yüksel Atar

Pedagojik formasyon; belirli bir bilim dalında eğitim almış kişilerin okullarda eğitimci olarak görev alabilmerini sağlayan bir araçtır. Bu araç sayesinde bilim dalında eğitim almış kişiler okullarda eğitim verebilme yetkisine sahip olacaklardır.

Hemşirelik mesleğine baktığımızda, öğretmenlik alanında herhangi bir hemşirelik öğretmeni adı altında bir bölüm bulunmamaktadır. Bu durum hemşirelik anabilim dalında öğrenim görmüş kişilerin formasyon yoluyla eğitimci olarak okullarda hemşirelik mesleğine ilişkin ders verebilmelerini sağlamaktadır.

Bazı hemşirelik mezunları eğitimci olmayı isterken bazı mezunlar ise hastane ortamında çalışmayı eğitimciliğe karşı tercih etmektedir. Bu durumda şunu söylemek gerekir ki, hemşirelikte formasyonu sadece eğitimci olarak çalışmak isteyen hemşirelik mezunlarının alması daha uygun olacaktır. Farklı bir amaç güdülerek alınan eğitimci formasyon belgesinin eğitimci olarak çalışmayı düşünmeyen kişilere çok fayda sağlamayacaktır.

Pedagojik formasyon alımında dönemlik olarak üniversite bazında belirli bir ücret ödenmektedir. Bu sebeple kullanılmayacak bir belge için hem ekonomik olarak masraf etmeye ve vakit harcamaya gerek yoktur.

Şunu da özellikle belirtmek gerekir ki; hemşirelik mesleğinde hemşirelik yapmak kadar hemşireliğin geleceğine katlıda bulunma, geleceğe yönelik yeni nesilden de hemşireler yetiştirilmesi adına hemşirelikte eğitime önem verilmelidir. Eğitimci olmazsa hiçbir meslek dalında yetişmiş bireyler olmaz.Her şeyin başı eğitimden geçiyor.

İlkokul birinci sınıftan herhangi bir lisans mezunu olabilmeye kadar olan süreçte en önemli katkıyı ilkokul-ortaokulda verilen eğitim temeli oluşturuyor. O yüzden eğitimsiz bir toplumdan kendi alanında sağlam yetişmiş bireylerin beklenmesi çok başarısız sonuçlanacaktır. O yüzden hemşirelik mesleğinin devamının daha sağlam ve güçlü gelişimi için, yeni gelen nesillerde de bu mesleğin gerekleri, görevleri ve yetkilerinin de öğretilerek kaliteli bir hemşirelik mesleği yapan bireylerin yetişmesi için hemşirelikte de formasyon alımı önem taşımaktadır.

Pedagojik formasyon eğitimini ülkemizdeki seçkin üniversitelerden birinde alan HemsireSite Genel Yayın Yönetmeni Serhat Gün sorularımı cevapladı.

Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinden mezun olmayan kişilere öğretmenlik yapmanın yolu formasyonla açılmaktadır. Başta üniversitelerin fen edebiyat bölümü mezunları olmak üzere her bölümden mezun olan kişiler formasyona başvurabilmektedir.

Formasyon almak size 2. bir üniversite okumuş kadar büyük artı kazandırabilir. Örneğin; Gıda Mühendisliğinden mezun olan biri mühendisliğin yanında öğretmenlikte yapabilecek yetkiye kazanabilmektedir. Öğretmenliği özel liselerde yapabilecekleri gibi KPSS ile atanarak devlet üniveristelerinde de yapabilmektedirler.

Hemşirelik; öğretmenliğe göre gece ile gündüzü bir olmayan zor ve yıpratıcı bir meslektir. Hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin formasyona baş vurma sebebinin başında bu durum gelmektedir. Formasyon almak aktif çalışan hemşirelerede büyük artı katmaktadır; Eğitim hemşiresi olmak için aranan şartların başında formasyon gelmektedir.

Sağlık bakanlığı devlet kurumlarında hemşirelik yaparken belirli bir saatte özel liselerde yada ihtiyaç halinde devlet liselerinde ders anlatmaya bu belge sayesinde izin verebilmektedir.

Sürücü kurslarında ilk yardım derslerine girmenin yolu açılmaktadır. bunlar başlıca artıları sayılmaktadır.

İlerleyen zamanlarda yüksek lisans başvuru şartları arasında formsayon almış olmak şartıda aranacaktır. Yüksek lisans yapacak kişiler formasyon aldıkları taktirde bazı derslerden muhaf olabilmektedirler.

Son 4 senede ülkemizde bir çok özel sağlık meslek lisesinin açılması hemşirelikte formasyon alanlara büyük iş imkanı sağlamıştır. Özel hastanelerin eğitim hemşireliği kadrolarında baş vurulabilmektedir.

Formasyon almak isteyen öğrenciler üniversitelerin duyurularını düzenli takip etmelidirler. Bir çok üniversite belli aralıklarla formasyon ilanları yayınlamaktadır.

Bir çok üniversite formasyonu ticarete döktüğü için devamsızlık gibi konularda hassasiyet gözetmemektedirler ve derslerde bir eğitim fakültesi öğrencisi gibi zorlamamaktadırlar. Çalışan kişiler kolaylıkla işlerine engel olmadan formasyon alabilmektedirler. Staj günlerini ve ders günlerini bir çok üniversite çalışan kişileride göz önünde bulunudurarak 1 yada 2 güne sığdırabilmektedirler. Elinizde böyle bir imkan varken formasyon almayı ihmal etmesinler.

Hemşirelik öğrencilerine formasyon almayı yüksek lisans yapmayı yerinde saymadan her daim ilerlemeyi tavsiye ediyorum. Hemşirelik mesleği kalıplaşmış sığ fikirlerden usta çırak ilişkisinden öteye eğitimle kendimizi geliştirmeyle çıkacaktır. Hemşireliğin yanında öğretmen ünvanınıda üzerinde taşımak bir gururdur her daim.

Metin Yüksel ATAR

5 Yorumlar

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

  1. Merhabalar, ben lisans hemşirelik mezunuyum. Formasyon konusunda araştırma yaptım fakat biz hemşirelerin formasyon alıp alamayacağı konusunda net bir bilgi edinemedim. Kalkmış olduğuna yada kaldırılacağına dair haberler okudum. Şayet alabiliyorsak, formasyon veren üniversitelerin listelerine nasıl ulaşabilirim? Cevaplarsanız memnun olurum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. çok saçma bi yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten ne demek istediniz 😁

    YanıtlaSil
  4. eğitim hemşiresi olmak için formasyon almanıza gerek yok...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال