Sonbaharda beslenme nasıl olmalıdır?

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Günesin etkisinin de azalmasıyla anksiyete, depresyon ve yorgunluk hissinde artış görülür. Bu durumlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmemize dikkat etmeliyiz” dedi.

Yazdan sonbahara geçişte güneşin etkisini azaltması ile ısı değişimlerine maruz kalan metabolizma nezle, grip, bronşit gibi birçok hastalığa sebep oluyor.

Uzman Diyetisyen Aslihan Küçük, “Günesin etkisinin de azalmasıyla anksiyete, depresyon ve yorgunluk hissinde artış görülür. Bu durumlara karsi bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için beslenmemize dikkat etmeliyiz” dedi.

Özellikle aktif ve güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenmenin oldugunu kaydeden Küçük, “Bunun yanında özellikle bakterilere karsi savasan savunma hücrelerine nüfus eden ve vücudu zararli maddelere karsi koruyan C vitamini tüketimine dikkat etmek gerekmektedir. Bu mevsimde mürdüm erigi, üzüm, seftali, incir bol C vitamini ve antioksidant içeren meyvelerdir. Meyvelerin yani sira limon, yesil biber, semizotu gibi koyu yesil yaprakli besinler de ayni sekilde yüksek antioksidant içermektedir. C vitamini ve antioksidantlari yeterli miktarda almak için günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekiyor” diye konustu.


Omega-3 yag asitleri depresyonu önlüyor!

Küçük, “Yapılan çalismalarda omega -3 yag asitlerinin bagisiklik sistemini kuvvetlendirerek bizi hastaliklara karsi korudugu, depresyonu önlemede etkin oldugu tespit edilmiştir. Omega -3 yag asitleri en fazla balıkta bulunmaktadir. Balık mevsiminin de başlamasıyla sofralarımızda taze balığa haftada 2-3 kez yer açmanin tam zamani. Ton baligi, somon, ringa, uskumru tarzi baliklarda daha yüksek miktarda Omega - 3 yag asidi oldugunu unutmayin. Balik haricinde ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerde ve özellikle semizotu gibi koyu yeşil yaprakli sebzelerde de Omega -3 bulunur, hergün 6-7 adet findik veya 2-3 adet ceviz yemeyi ihmal etmeyiniz'' dedi.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال