Sinüzit nedir? Belirtileri ve tedavisi

Kafa bölgesinde bulunan boşluklu yapılara sinüs denir. Bulunduğu bölgelerine göre farklı isimlerle adlandırılır. Sinüzit, en sık görülen üst solunum yolu hastalıklarından biridir. Hayat kalitesini oldukça düşüren ve sık rastlanılırlığı nedeniyle ülke ekonomilerinin sağlık harcamalarında önemli yer tutan bir hastalıktır.

Sinüzit nedir?

Vücutta bulunan boşluklu yapılara sinüs adı verilir. Kafa bölgesinde bulunan sinüsler, bölgelerine göre farklı isimlerle adlandırılır. Alın bölgesindeki boşluklara frontal sinüs, yanak bölgesinde bulunanlara maksiller, burun kenarında bulunanlara ön ve arka etmoid, burnun arka üst ve kafatası kemiği içerisinde bulunanlara sfenoid adı verilir.

Sinüslerin genellikle sonradan ortaya çıkarlar ve büyüklükleri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Mukozayla dolu olan burun ile paranazal sinüsler hariç sağlıklı kişilerde hava ile dolu olurlar. Burun boşluğuna açıldıkları ve mukoza yapıları aynı olduğu için genellikle aynı zamanda enfeksiyon kaparlar. Bu enfeksiyon kapma durumuna sinüzit denir.



Sinüzit nasıl ortaya çıkar?

Sinüzit akut, sub-akut ve kronik olmak üzere üçe ayrılır. Enfeksiyon 2 haftadan kısa süreli ise akut olarak adlandırılır, 2 haftayla 3 ay arasında süren sinüzit sub-akut’tur. 3 aydan fazla süren enfeksiyon ise artık kroniktir. Kronik sinüzitin akut tekrarlamaları ise tekrarlayıcı sinüzit olarak adlandırılır.

Kronik sinüzit durumunda sinüs mukozasının geri dönülmesi mümkün olmayan lezyonlara uğraması söz konusu olur ve artık kendini temizleme yetisini yitirir. Etiyoloji ortaya çıkma nedenleri arasında mantar, bakteri ve virüsler büyük rol oynar. En çok görülen bakteri türü streptokoktur. Bu bakteri türünde en sık rastlananı ise beta hemolitik streptokok olarak bilinir. İkinci sırada en çok rastlanılanı ise hemofilus influenza olarak bilinir.



Sinüzit nasıl tedavi edilir?

Hastalığın teşhisi muayene ve hastanın hikayesinin anlattırılması sonrasında gerçekleşir. Burnun iç ve arka tarafında görülen iltihaplanmalar çekilecek nazal endoskopik muayene sonucunda teşhis edilebilir. Buna ek olarak görüntüleme teknikleri ile de hastalığın yol açtığı enfeksiyon gözlemlenebilir.

Tedavi aşaması sinüzitin türüne göre farklılık gösterebilir. Akut sinüzit vakalarında ilaç tedavisi şikayetlerin giderilmesinde yeterli olurken, antibiyotik tedavisi genel uygulanan yöntemdir. Enfeksiyonun şiddetine göre antibiyotik çeşidi tespit edilir ve yanı sıra ödem gidericiler ve anti-alerjik ilaçlar kullanılır. Durumun kronikleştiği vakalarda ise sinüzitin ameliyat ile temizlenmesi gereği ortaya çıkabilir.


İlgili içerikler;

Tıkalı burunun sebebi yorgunluk

Burun lavajı (yıkaması) nasıl yapılır?

Kulak burun boğaz (KBB) acil hastalıkları ve hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال