Egzama hastalığının nedenleri ve tedavisi

Egzama, deride iç ve dış faktörler bağlı olarak oluşan iltihabi bir deri hastalığıdır. Egzama, genellikle deriyi kurutarak kaşıntı yapar bazende ufak kabarcıklarla kendini gösterir.

Egzama, deride iç ve dış faktörler bağlı olarak oluşan iltihabi bir deri hastalığıdır. Egzama, genellikle deriyi kurutarak kaşıntı yapar bazende ufak kabarcıklarla kendini gösterir.

Birçok alerjik hastalık ile benzer belirtiler gösterebilmektedir. Farklı dönemlere ayrılmaktadır. Böylece hastalığın ne düzeyde olduğu anlaşılabilir. Hastalığın ilk dönemi akut dönemi olarak da adlandırılır; kızarıklık ve su toplamalarının görülmesi yaygındır.

Sabakut denilen ikinci dönemde de kabuklanmalar oluşmaktadır. Üçüncü dönem ise kronik aşamadır. Burada deride renk değişimi ile birlikte çatlamalar meydana gelmektedir. Bölge üzerinde kuruma ile başlayan oluşum durumu kaşıntıların artması ile birlikte baş göstermeye başlar.

Bu süreçte vücut dış faktörlere karşı dirençsiz kalmaktadır. Üstelik çocuklarda da oluşabilen bu hastalığın tedavi de hemen geçmesine karşın ilerleyen yaşta oluşanların tedavi sürece çok uzun sürmektedir. En çok merak edilen konu ise bulaşıcı olup olmadığıdır. Egzama, bulaşıcı bir hastalık değildir.



Egzaman nedenleri

Genellikle alerji kökenli bir hastalık olduğu söylenmektedir. Astım ve saman nezlesi olan kişilerde ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Diğer etkenler olarak sabun, deterjan, şampuan, çimento, yapıştırıcı gibi maddeler tetikleyicidir.

Aynı zamanda hava koşulları da egzamayı yaratan varsa da ilerleten etken olarak gösterilmektedir. Bununla birlikte en önemli neden olarak sıkıntı-stres gösterilmektedir. Fakat bazen orta da hiçbir neden yokken de belki bir tepki olarak kendini gösterdiği zamanlarda mevcuttur.

Kadınların tehdit altında olduğu bir diğer durum ise hormonsal değişikliklerdir. Sigara içmekte diğer bütün hastalıkları etkilediği gibi bu türde de etkili olmaktadır. Üstelik uzun süre içinde geçmediği için kalıtsal bir hastalık özelliği de taşımaktadır.


Egzaman tedavi süreci

İlk olarak uzman bir cilt doktoru temin ederek işe başlanmalıdır. Bunun ardından egzamanın türü en iyi şekilde teşhis edilmeli ve tedavi sürecine bu şekilde başlanmalıdır. Hasta olan kişi bu süre zarfında sabırlı olmalı ve ilaçları uzun süre kullanacak ise bundan sapmamalıdır.

Çeşitli krem ve antibiyotikler daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Günlük hayatında tetikleyen durumlardan uzak durmak için önlemler almalıdır. Kuru olan bölgenin nemli tutulması çok önemli olduğu için cilt devamlı nemlendirilmelidir.

Terden kaçınmak için bol ve pamuksu kıyafetler tercih edilmelidir. Kullanılacak olan temizlik ürünlerinin seçimine dikkat edilmelidir. Kaşıntı olan bölgeler kesinlikle kaşınmamalıdır. Tüm bunlar ile birlikte beslenme durumuna özen gösterilmeli hangi yiyeceğe karşı alerji olabilir bunun tespiti yapılmalıdır.


İlgili içerikler;

Egzama ile ilgili bilinmeyenler

Deri bütünlüğünde bozulma hemşirelik bakımı

Dermotolojik hastalıklarda hemşirelik bakımı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال