Böbrek taşı tedavisi nasıl yapılır? Holmiyum lazer teknolojisi

Böbrek taşı tedavisinde en yeni teknoloji Olan ’Holmiyum Lazer’ cihazı artık Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete girdi. Hastanesi Başhekimi Cengizhan KILIÇASLAN ’Holmiyum Lazer’ teknolojisini anlattı.

Aksaray Üniversitesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Cengizhan KILIÇASLAN, çoğunlukla ürologların böbrek taşı tedavisinde kullandığı 'Holmiyum Lazer' teknolojisini hastanelerine taşıdığını bildirdi.

Başhekim KILIÇASLAN ürologlar tarafından kullanılan yöntemlerle çok iyi sonuçlar alındığını ve artık çoğunlukla büyük sağlık merkezlerinde kullanılarak edinilen bu güzel sonuçlara, Aksaray halkının da kavuşacağını müjdeleyerek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Holmiyum lazer, genellikle üriner sistem rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır. Bu tedavi yöntemiyle komplikasyonlar,  patolojik değişimler ve hastanın duyduğu acının en aza indirgenerek tedavi olması sağlanır.


Holmiyum lazer teknolojisi kullanım alanları

  • Sıklıkla böbrek ve mesane taşlarının

  • İdrar Yolunda oluşmuş tümörlerin

  • Alt ve Üst idrar yolu darlıklarının

  • Dış genitalde oluşan lezyonların tedavisinde kullanılır.


Holmiyum lazer cihazıyla böbrek taşı kırma

Cihazın Yön verilebilir ve kıvrılabilir ince probu ile idrar kanalı izlenerek böbreğe ulaşılır. Taşa uygulanan lazer ışınlarıyla çok küçük parçalara ayrılması sağlanır. Neredeyse toz haline gelmiş taş, kolay ve acısız bir şekilde vücuttan atılır.


Holmiyum lazer teknolojisi’nin kolaylıkları

Gelişen tıbbi müdahale yöntemleriyle idrar kanalı, böbrek taşı ve idrar torbası rahatsızlıklarının birçoğu kapalı yöntemle tedavi edilmektedir. Bu sayede kanama ve yara izi oluşmamaktadır. Holmiyum Lazer Cihazıyla taşlarından kurtulan hasta, bu süreci daha az travmatik ve daha güvenli bir şekilde atlatır, aynı gün hastaneden ayrılarak normal hayatına dönebilir.

Pediatrik hastalarda da kullanılabilen bu teknoloji, bebek ve çocuklarında üriner rahatsızlarını gidermede büyük kolaylıklar sağlar.


Böbreğimde taş var mı?

Ağrı hissetmiyor olsak bile böbrek taşına sahip olabiliriz. Hatta var olan taşları idrar yoluyla atmış dahi olabiliriz. Fakat;

  • Böbrek taşımızın köşeleri sivri ise

  • Taş böbrekte sıkışıp kalmış ise

  • Üst idrar kanalında ilerliyor ise yada

  • Enfeksiyon oluşturmuşsa batın bölgesinde, yanlarda ve sırtta ağrılar görülmeye başlanır.

  • Sıklığı değişen ve bıçak saplanır gibi tarif edilen bu ağrıların ardından; yüksek ateş, bulantı ve kusma görülebilir. Sık idrara çıkma isteği oluşabilir.

  • İdrarda koyuluk, bulanıklık, koku ve kan farkedilirse hemen bir üroloji doktoruna başvurmak gerekir.


Böbrek taşı tedavisi

Küçük yada büyük demeden tüm böbrek taşı rahatsızlıkları mutlaka tedavi edilmelidir. Küçük boyuttaki böbrek taşlarının düşmesi için bir süre beklenir. Bu sürede bol su, lifli besinler ve hareket önerilir. Daha Büyük taşlarda operasyon yoluna gidilir.


İlgili içerikler;

Böbrek sağlığımızı nasıl korumalıyız?

Böbrek kanseri ve hemşirelik uygulamaları

Böbrek taşı nasıl oluşur? Böbrek taşı düşürme yolları


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال