Disleksi nedir? Tedavisi var mıdır?

Dahilerin hastalığı olarak bilinen disleksi çocukluk döneminde sıkça karşılaşılan öğrenme bozukluğu hastalığıdır.

Disleksi anlamı kelime kullanımında yaşanan zorluk olarak bilinir. Genellikle çocukluk dönemlerinde okuma yazma öğrenilmeye başlandığında fark edilir. Bu hastalığa yakalanan kişiler genellikle kelimelerin teleffuzunda ve okuma yazmada problem yaşar. Harf ve sayıların yerlerini karıştırırlar. Bu sebepten dolayı öğrenim güçlüğü çekerler, yaşıtlarından daha geç okuma yazma öğrenirler.

Sanılanın aksine disleksililer zeka düzeyleri düşük olmadığı gibi özel yeteneklere de sahip olabilirler. Disleksi olan kişiler genellikle sayısal zeka açısından yüksek seviyededir. Buna önemli kanıt disleksili olduğu bilinen bilim adamları ve sanatçılardır: Albert Eistein, Leonardo da Vinci, Tom Crouse, Walt Disney (Mickey Mouse)

Disleksi hastalığına yakalanan kişilerde dikkat bozukluğu görünür. Tam olarak odaklanamazlar.Birbirine yakın olan sayı ve harfleri ters algılarlar örneğin b ve q harflerini 6 ile 9 harflerini. Sayılarda da yer değişiliği olmuş gibi algılarlar. 12 sayısını 21 olarak okuyabilirler.

Disleksi'nin toplumda daha erken tanısı için ve farkındalık yaratmak için "Taare Zameen Par" gibi filmler çekilmiştir.


Disleksi hastalığı tedavisi

Disleksi hastalığında erken tanı her hastalıkta olduğu gibi çok önemlidir. Okulda veli öğretmen ve psikolog eşliğinde gerektiğinde gerekli dikkat toplayıcı egzersizler ve ilaçlar tedavi edilebilir. Disleksi hastalarının tanısı konulanamazsa geç öğrendiği için çocuğa geri zekalı muamelesi yapılmakta olduğu için bu konuda öğretmenlerin de görevleri vardır.


İlgili içerikler;

Bebek davranışının disorganizasyonu hemşirelik bakımı

Bebeğinizin üstün zekalı olduğunu gösteren belirtiler

Bebekler için zeka geliştirici oyunlar


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال