Hackerlar kalp pillerine göz dikti

Hackerların insan sağlığını hiçe sayması ve insanların ölümüne yol açabilecek saldırıda bulunması gibi bir etkisi olabilir mi?

Giyilebilir teknolojiler, bulut bilişim, nesnelerin interneti ve buna benzer yeni nesil çözümler,siber güvenlik saldırılarının boyut değiştirmesine sebep oluyor. Son yıllarda özel olarak yetiştirilen hacker'lar, "siber güvenlik konusunu ülkeler arası bir güç savaşına dönüştürmüş durumda. Üstelik bu durum her geçen gün daha da ciddi bir boyut kazanıyor.


Son olarak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yaptığı bir uyarıyla birlikte sağlık cihazı üreticilerinin özellkle dikkat etmesi gereken bir kılavuz yayınladı. Kılavuzun içeriği, "sağlık cihazlarının siber güvenlik saldırılarına karşı korunması" şeklinde özetlenebilir. Kısaca; kötü huylu siber tehditlerin, ağ sistemlerine bağlı olarak çalışabilen tıbbi cihazlarında ciddi düzeyde tehdit altında olduğu vurgulanıyor.

Siber tehditlerin gün geçtikçe sürekli değiştiğini vurgulayan "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" Food and Drug Administration akıllı kalp pillerinin dahi hack'lenebileceği belirtildi. Yani ritim bozukluğu(aritmi) sebebiyle akıllı kalp pillerini kullanan kişiler bile saldırganların hedefi olabilir. Çünkü yeni nesil akıllı kalp pilleri,çeşitli ayarlarlamaların uzaktan yapılmasının sağlanması ve verileri de doğrudan doktora iletmesiyle işlev görüyor. Yani tamame kablosuz bir ağ üzerinden yönetilen bir sistem sunuluyor. Siber saldırganlar da bu alanlarda bile ciddi etki gösterebileceği şeklinde insanlara zarar verebileceği tesbit edilmiş durumda.


Esasında FDA konuyla ilgili olarak birkaç yıldır gerekli güvenlik ve altyapı çalışmaları yapıyor. Hatta beyaz hacker'larla ;özel çözümler de üretiliyor. Ancak tıbbi cihaz üreticilerinin de konudan haberdar olunması açısından önemli bir uyarı da yapılmış oldu.


Konuyla alakalı gerekli tıbbi çalışmaların ve çeşitli güvenlik altyapılarının insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ciddi tedbirler altında yapılıp kullanıcıların, hastaların hizmetine sunulması hususunda her türlü önlemin alınması insanlık için çok önem arzetmekte.


İlgili içerikler;

Labaratuvarda organ üretimi olabilir mi?

Çağımızın teknolojisi kablosuz elektirik

Kurşun önlüklere nanoteknolojik dokunuş


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال