Kronik bronşit nedir? Belirtileri ve tedavisi

Akciğerlerde bulunan ve bronş olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinde enfeksiyon olmasına bronşit denir. Bronşitin görülme sıklığı yaşla birlikte mevsimlere göre de değişiklik gösterir.


Bronşların görevi akciğeri solunum borusuna bağlamaktır. Sağ veya sol akciğere bağlanması durumuna göre sağ veya sol bronş olarak adlandırılır. Bir kısmı akciğerin içinde, bir kısmı da dışında yer alan bu bölümlerin uçları da bronşçuklara bağlanır. En alt kısmı 1 mm. Civarında çapa sahip bu bronşçukların her biri birer alveole ulaşır. Kıkırdak yapıda, elastik bağ dokusu ille düz kaslardan oluşmuştur ve iç bölümünü kaplayan mukoza tabakası içerisinde salgı bezleri vardır.


Kronik bronşit nedir?

Kronik bronşit, bronşların iltihaplanma durumudur. İltihap oluştuğunda akciğere hava giriş ve çıkışı azalacağından akciğerler mukus yani salya üretmeye başlarlar. Akuttan farklı olarak kronik bronşitte art arda iki yıl süre zarfında üç aya ulaşabilen süre ile öksürüğe neden olan mukus oluşabilir. Daha ileri yaşlarda kronik bronşit ola ihtimali gençlere göre çok daha yüksektir.



Kronik bronşitte tanı nasıl konulur?

Kronik bronşitin nedenleri arasında kronik astım veya kronik akciğer enfeksiyonları, kistik fibroz, endüstriyel kirin yanı sıra hava kirliliği ve sigara yer almaktadır. Kronik bronşitin belirtileri ise inatçı mukuslu öksürük, nefes alma güçlüğü ve göğüs bölgesinde hissedilen sertliktir.

Kronik bronşit hemen ortaya çıkan bir hastalık değildir. Uzun süreli ve balgamlı öksürükler, çoğu zaman bronşit hastaları sigara bağımlısı olduğundan, sigara öksürükleri zannedilir. Bir süre sonra, her soğuk algınlığı arkasından öksürük ve balgam geldiği için rahatsızlık kendini belli etmeye başlar ve artarak devam eder. Birkaç yıl içerisinde ise belirtiler iyice anlaşılır hale gelir.


Nefes darlığı nasıl tedavi edilir?

Kronik bronşitin teşhis edilebilmesi için bazı testler uygulanır. Akciğerlerden çıkan havanın akış hızını ölçmeye yarayan solunum fonksiyon testi ile teşhis edilmesi mümkün olabilir. Hava ne kadar yavaş akıyorsa, kronik bronşit ihtimali o kadar artar. Röntgen ve kan testleri ise teşhise yardımcı diğer testler arasında yer alır.

Tedavi için akciğerlerin hava yollarını açmaya yardımcı, bronkodilatör olarak adlandırılan ilaçlar kullanılabilir. Astım eşliğinde kendini gösteren durumlarda stereoidler de önerilebilir. Enfeksiyon halinde ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Oksijen seviyesinin düşük olduğu koşullarda ise oksijen tedavisi ile haya yoluna gerekli oksijenin girmesi sağlanır.


İlgili içerikler;

Nefes darlığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Solunum Yolu Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri ve tedavi yolları


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال