En küçük aktivite sonrasında nefes almakta güçlük çekiliyor, hafif bir yokuş çıkıldığında bile nefes nefese kalınıyorsa nefes darlığından şüphelenilebilir ancak bu belirtilerin olması hastalıktan kaynaklanmayabilir.
En küçük aktivite sonrasında nefes almakta güçlük çekiliyor, hafif bir yokuş çıkıldığında bile nefes nefese kalınıyorsa nefes darlığından şüphelenilebilir ancak bu belirtilerin illa hastalıktan kaynaklanması gerekmez. Kondisyonsuzluk ve hareketsiz yaşam şekli de aynı belirtilerin görülmesine neden olur. En iyisi bir doktora danışıp muayene olmaktır ancak aktif bir yaşam şeklini benimsemiş kişilerde de aynı şikayetler söz konusuysa, sorun nefes darlığı olabilir.
Nefes darlığı nedir?
Tıptaki adı Dispne olan nefes darlığı, nefes alıp vermekte zorlanma durumudur. Nedenleri somatik (fiziksel) ya da psikolojik (ruhsal) olabilmektedir. Solunum ritminde azalma görülmesi ya da artması durumlarında bronşların daralması nedeniyle nefes yetersiz gelir ve hızlı nefes alınıp verilirken, aynı zamanda bir hırıltı sesi meydana gelir. Nefes darlığı türlerine göre farklı isimler alabilir.
Efor sarf edildiğinde artan nefes darlığı KOAH, tirote bağlı hormonal bozukluk, romatolojik hastalıklar veya kalp hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Geceleri şiddetini arttıran nefes darlıkları ise kalp yetmezliği ve astımın habercisi olabilir. Aynı şekilde soğuk havalarda artan nefes darlığı da astım habercisi olabilir. Oturulduğu zaman artış gösteren nefes darlığının nedeni ise akut bronşit, akciğerde kitle bulunma riski, KOAH göstergesi olabilmektedir.
Solunum tipleri ve özellikleri
Nefes darlığı tanısı nasıl konulur?
Nefes darlığı teşhisinde ilk adım muayenedir. Hastanın şikayetleri dinlendikten sonra fiziki muayeneye geçilir. Akciğer testleri ile solunum durumu anlaşılır ve egzersiz testleri ile efor seviyesi belirlenir. Akciğer filmleri, karbondioksit ve oksijen testi yapılır. Nefes darlığının nedenleri arasında ilk sırayı sigara almaktadır. Hareketsiz yaşam, kilo almak, ağızdan nefes alma alışkanlığı ve kirli hava solunumu da başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Nefes darlığı nasıl tedavi edilir?
Burun kılları solunan havayı süzme işlevi görmesi nedeniyle kirli havanın neden olduğu hastalıkları önlerken, ağızdan nefes alma alışkanlığı tam tersi bir etki gösterir. Bu yüzden burundan nefes alma alışkanlığının kazandırılması semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Tam tersi durumda, yani ağızdan nefes alma alışkanlığında, ise hava filtre edilemediğinden kirli hava içerisindeki zararlı madde ve bakteriler doğrudan nefes yoluna ve akciğere ulaşmaktadır. Bu da kronik veya akut solunum hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Nefes darlığının tedavisinde neden olan koşulların ortadan kaldırılarak havanın temizlenmesi ve hastanın bol oksijen alması önemlidir. İlaç tedavileri uygulanarak semptomlar yavaşlatılabilir ancak çevresel koşulların düzeltilmesi kalıcı çözüm oluşturmaya yardımcı olacaktır.
İlgili içerikler;
Etkisiz solunum örüntüsü hemşirelik bakımı
Solunum yolu hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Koah hastalığı nedir? Koah hastalığı belirtileri ve tedavi yolları
KAYNAK: Hemsire.Com