Varis hastalığı nedir? Tanı ve tedavi yöntemleri

Damar hastalıkları arasında en ciddi rahatsızlıklardan biri olan varis hastalığı vakanın türüne göre tehlike arz edebileceği gibi fazla tehlikesi bulunmadan da seyredebilir.


Varis hastalığının tehlikeli olup olmadığına karar verebilmek için önce varisin türünün kılcal damar sorunu mu yoksa toplardamar genişlemesi sonucu mu oluştuğunu anlamak gerekir.


Varis Nedir?

Bacak bölgesinde, derinin hemen alt tabakasında toplardamar genişlemesine varis denir. Kılcal damar kaynaklı varisin nedeni henüz tespit edilememişse de östrojen (kadınlık hormonu) nedeniyle oluştuğu tahmin edilmektedir. Estetik dışında fazla sorun da teşkil etmeyen kılcal damar varislerin tek sorunu hızlı yayılmalarıdır.

Toplardamar kaynaklı varis ise asıl odaklanılması gereken türdür. Toplardamar genişlemesi olarak adlandırılan bu varis türü, toplardamarlarda 5 ila 10 cm aralıklarda bulunan ve kanın ters akışını engellemeye yarayan kapakçıkların işlevlerini yerine getirmemesinden kaynaklanır.

Kapakçıkların bozulmasının genetik, mesleki seçimle ya da hareketsiz yaşam sonucu oluşması mümkündür. Kapakçıkların görevlerini yerine getirememesi demek, kanın yukarıya taşınması gerekirken toplardamarlarda birikmesi anlamına gelmektedir.



Varis hastalığı nasıl teşhis edilir?

Varis’in teşhisinde en büyük belirti bacaklarda oluşan basınçtır. Bu basınç, bacaklarda ağrı veya kramp, damar genişlemesi ya da kaşıntıya neden olabilirler. Damar genişlemesi ise damarların deri alt tabakasından taşarak, yüzeyde belirgin hale gelmesine neden olur. Kan kapakçıkların bozulması yüzünden, kalbe doğru hareket etmek yerine toplardamarda birikir ve bacaklarda boğum boğum görüntüye neden olur.

Varisin belirtileri arasında olan ağrı ve sızılar özellikle öğleden sonra ve akşam üstü civarlarında ortaya çıkar. Her ağrı elbette varis belirtisi değildir ancak, yorulmaya bağlı olarak öğleden sonraları başlayan ve akşama doğru şiddetini arttıran ağrıların varis habercisi olması muhtemeldir. Genellikle bu ağrılar dayakta durmaya bağlı olarak, kan alt bölgelerde toplandığı için, diz altı bölgelerinde görülür.


Varis hastalığı nasıl tedavi edilir?

Varis son zamanlarda ameliyatsız şekilde tedavi edilmektedir. Lazer ve de Radyo frekans ile dış yüzeyden varise müdahele edilmektedir. Skleroterapi ve Köpük yöntemleri ile de damar içine ince bir iğne ile enjekte edilmektedir.

Ameliyatlı varis yönteminde genişleyen kılcal damarlar ve toplardamarlar bölüm bölüm çıkarılmaktadır ancak ameliyatsız tedavi yöntemi artık epeyce yaygınlaştığı için ameliyat artık rafa kaldırılmış bulunmaktadır.


İlgili içerikler;

Kalp krizi hakkında bilinmesi gerekenler

Bağırsak damarlarının tıkanıklığı ve hemşirelik bakımı

Damar sertliği (ateroskleroz) nedir? Nasıl ortaya çıkar?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال