Fıtık nedir? Fıtık çeşitleri ve tedavisi

Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen fıtık, tedavi edilmesi açısından sürecin hangi aşamasında olunduğuna göre zorlaşan bir rahatsızlıktır.

Fıtık son yıllarda en sık rastlanılan hastalıklar arasında üst sıralarda yer alır. Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilen fıtık, tedavi edilmesi açısından sürecin hangi aşamasında olunduğuna göre zorlaşan bir rahatsızlıktır. Günlük yaşamı yüksek oranda etkileme özelliği de bulunan hastalık, bulunduğu bölgenin işlevini görmesine büyük ölçüde engel olur.


Fıtık nedir?

Genel olarak karın boşluğu civarında bulunan iç organların (veya başka dokunun) hassas bir kas kitlesinden bölgesinden çıkarak deri altında şişliğe neden olması olarak tanımlanan fıtık, diğer bölgelerde de görülebilir. Tıp dilinde hernia olarak adlandırılır.

Karın kasları genel olarak bağırsak ve diğer bölge organlarını koruyabilecek kadar güçlüdür ancak kaslarda meydana gelen bir hassasiyet durumunda öksürük, hapşırık gibi kasları zorlayan durumlarda bu hassas alandan organların dışarıya sarkar, bu da dışarıya fırlayan bir şişlik oluşmasına neden olur.



Fıtık çeşitleri nelerdir?

Fıtık vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. En sık görülen fıtık çeşitleri uyluk ve kasık, göbek ve mide fıtıklarıdır. Ancak bel ve boyun bölgesinde de farklı bir fıtık çeşidinin ortaya çıkması mümkündür.

Uyluk fıtığı da çok kadınlarda, kasık fıtığı ise genellikle erkeklerde görülen fıtık çeşitleridir. Bunun nedeni ise kasık bölgesinin kas yapısının erkeklerde kadınlara göre daha fazla hassas olmasıdır. Kasık fıtığı doğuştan gelebileceği gibi sonradan da oluşabilir. Uyluk fıtığı ise daha çok kilolu veya hamile kadınlarda görülür. Zorlayıcı hareketler uyluk fıtığının temel nedenlerindendir.

Mide fıtığı zorlanma nedeniyle midenin üst kısmının diyafram bölgesinden çıkmasıdır. Bu durumda midenin üst bölümü görevini yerine getiremez ve mide asidi yemek borusuna ilerler. Mide fıtığının ana nedeni fazla kilolardır. Zorlayıcı hareketler de bu fıtık türünün ortaya çıkmasına neden olabilir.


Fıtık ne şekilde tedavi edilir?

Karın fıtığının tedavisi cerrahi yöntemledir. Fıtık bir anlamda karın bölgesinde yırtık oluşması anlamına geldiği için tedavisi de bu yırtığı onarmak şeklinde olur. Fıtık ameliyatlarında farklı teknikler kullanılmaktadır. Dikişli tedavilerde, bu dikişler yumuşak dokuda yeni hassasiyet noktaları oluşmasına neden olduğu için zamanla tekrar fıtık oluşmasına neden olabilirler. O yüzden yama yöntemiyle gerdirmesiz onarma işlemi tercih edilir.


İlgili içerikler;

Herni (fıtık) ve hemşirelik bakımı

Bel fıtığı belirtileri, tedavisi ve bakım planı

Boyun ve beldeki kireçlenmeler gençlerde de olur mu?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال