Gastrit nedir? Gastritin nedenleri ve tedavisi

Gastrit genellikle bakteriyel bir enfeksiyondan sonra oluşur. Enfeksiyona ek olarak; yanlış beslenme alışkanlığı, stres, sigara, alkol kullanımı da gastritin sebeplerindendir. Kronik (sürekli) gastritte mide bulantısı, mide ağrısı ve şişkinlik durumları varken akut (ani gelişen) gastritte midede yanma ve kusma görülür.

Gastrit midenin iç yüzeyindeki mukoza isimli dokunun iltihaplanması olayıdır. Genellikle ileri yaşlardaki yetişkin insanlarda görülmektedir. Ülser ile kıyaslandığında daha yüzeyseldir. Ama bazı durumlarda derinleşerek ülser olmaya bile yol açabilir. Gastrit bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığından dolayı yoğun antibiyotik tedavisi uygulanarak başarılı bir sonuç alınabilir.

Toplumumuzda sık sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Neredeyse her iki kişiden biri gastritten şikayet etmektedir.



Gastritin sebepleri

Beslenme düzeni gastrit için önemli rol oynamaktadır. Düzensiz beslenme alışkanlıkları, alkol ve gazlı içeceklerin fazla tüketimi doğrudan mideyi tahriş ederek gastrite sebebiyet vermektedir.

Sigara kullanımı da gastrit oluşumuna zemin hazırlamaktadır. İçilen sigara sinirleri uyararak mide asidi salgısını arttırmaktadır. Bir diğer önemli faktör ise strestir. Stres yaşayan birçok kişinin gastrite yakalandığı tespit edilmiştir.

Bazı ilaçların kullanımı da mide yüzeyini tahriş ederek gastrite davetiye çıkartabilir. Aspirin tarzı asitli ilaçlar ve romatizmal ağrılar için kullanılan ağrı kesiciler bu tür ilaçlara örnek verilebilir. Ayrıca böbrek yetmezliği, solunum darlığı, karaciğer yetmezliği gibi durumlarda gastrit oluşumunu tetiklemektedir.


Gastritin belirtileri

Gastrit hastalığının iki çeşidi vardır. bunlardan birincisi kronik gastrit adıyla anılan genelde çok az ya da hiç belirti göstermeyen bir çeşittir. Uzun süreli mide iltihaplanmasına rastlanır. Mide bulantısı, kusma ve karnın üst kısmında ağrı meydana gelir. Geğirme, iştahta kapalılık ve şişkinlik görülür.

Bir diğer çeşidi ise akut gastrittir. Mide yanması, basınç ve ağrı söz konusudur. Kişi açken ağrı artmaktadır. Bulantı ve kusma bu türde de baş gösteren belirtiler arasındadır. İlaç kullanımı, alkol tüketimi ile midedeki yaralara sebebiyet verir ve bir süre sonra bu yaralar kanamaya başlar. Mide asidi kanla karışarak kusmanın rengi değişir. Bazı durumlarda dışkı renginde koyulaşmalar görülür.


Gastrit tedavisi

Az ve sık yemek yemenin yararlı olduğunu söyleyen doktorlar çok yemenin midede yanma hissine sebebiyet vereceğini ve çok çalışan midenin yorulacağını belirtiyorlar. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketmemeye ve lokmaların iyi çiğnenmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar yemekten hemen sonra yatmamaya, egzersiz yapmamaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.


İlgili içerikler;

Mide gazı hakkında bilinmesi gerekenler

Mide kanseri belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı

Mide gribi (nörovirüs) nedir? belirtileri ve korunma yolları


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال