Egzama oluşum nedenleri ve tedavi süreci

Egzama, deri üstünde meydana gelen kızarıklık ve döküntü şeklinde gözlemlenen bir cilt hastalığıdır. Egzamanın çeşitli tipleri ve oluşum sebeplerinin varlığı düşünülse de henüz egzamanın ortaya çıkış nedeni ve kesin tedavisi bilinmemektedir. Egzama özellikle alt yaş gruplarında meydana gelen ve genetik özelliğe sahip kişilerde sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.

Egzamanın neden olur?

Dermatit yani halk silinde egzamanın oluşum nedenleri hakkında kesin bir yargı bulunmasa da hastalarda gözlemlenen durumlardan yola çıkılarak belirtileri bilinmektedir. Egzama bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı değildir. Ancak kaşıntılı egzamalarda bulaşma görülebilir. Bu sebeple en sık görülen tipi ve en çabuk iyileşen türü bulaşan egzamadır.

  • Bunun dışında alerjenlerin sebep olduğu deride tahrişin meydana gelmesi ile oluşan egzamalar.

  • Özellikle bebeklik döneminde besin alerjisi sebebiyle meydana gelen egzamalar.

  • Sabun, deterjan, şampuan, parfüm ve diğer bakım ve temizlik ürünlerinin cilde teması ile oluşan egzamalar.

  • Dar kalıplı kıyafetler ve ayakkabılar sebebiyle oluşan egzamalar.

  • Saç derisinde ve ciltte meydana gelen kuruluk sebebi ile meydana gelen egzamalar.

  • Bazı bölgelerde yaşayan böceklerin ezilmesi ile ortaya çıkan koku ile oluşan egzamalar ve diğer birçok sebebe bağlı egzama oluşumları görülmektedir.

Egzama tedavisi

Egzamalar en çok el, yüz ve ayak bölümünde görülmektedir. Egzama kişinin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Oluştuğu bölgede kızarıklık, kabartılar, yangı meydana gelmekte ve kaşıntılı bir süreç yaşanmaktadır. Egzamalı kişilerin uçuk virüsü bulunan kişilerden uzak durmaları gerekmektedir.

Ayrıca egzamalı bebeklerin çiçek aşısı olması son derece tehlikelidir. Çünkü egzamalı kişilerin bağışıklık sistemi düşüktür. Sağlıklı bireylere zarar vermeyen bu tip durumlar egzamalı kişiler için tehlike taşımaktadır. Egzama tedavisinde ilk adım egzamalı bölgeyi kaşımamaktır. Doktor önerisine göre ilaç kullanımı yapılmalıdır.

Ancak genel olarak çinko özellikli ve kortizonlu deri merhemleri kullanımı önerilmekte ve kaşıntıların azaltılması için antihistaminik kremler ve su bazlı nemlendiriciler tavsiye edilmektedir. Egzama oluşumunun temel sebebi stres ve alerjidir.

Egzamaya yatkın kişilerin stresten uzak durmaları gerekmektedir. Bebeklerde oluşan egzamaların kronik hale gelmemesi için bebek gözlemlenerek alerjisi olan besinin bebeğin yemek menüsünden çıkarılması tavsiye edilmektedir.


İlgili içerikler;

Egzama ile ilgili bilinmeyenler

Dermatolojik hastalıklarda hemşirelik bakımı

Derimiz ne işe yarar? Deri hastalıkları nelerdir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال