Narkolepsi hastalığı, günümüzde sıklıkla karşılaşılan nörolojik bir rahatsızlıktır. Hastalığın görülme yaşı genellikle 30 yaş ve altı olmaktadır. Narkolepsi ile halsizlik hali birbirine karıştırılmamalıdır.
Narkolepsi tanısı nasıl konulur?
Narkolepsi hastaları gece uykusunu tam olarak almış olsa dahi gün içinde kısa süreli uykuya dalma ve dinlenmiş olarak uyanma durumları ortaya çıkmaktadır.
Ancak bu dinlenme ve uykusuzluk hissi birkaç saat sonra tekrar kendini göstermektedir. Narkolepsi hastalığının diğer belirtisi ise gece uykusunda sıklıkla uyanmak, halüsinasyon görmek ve kas güçsüzlükleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Narkolepsi hastaları gün içinde yer ve zaman fark etmeden bir anda uykuya geçiş yapabilmekteler. Hastalığın ilerlemesi ile hastalarda bu duruma bağlı olarak Katapleksi de görülmektedir.
Uyku felci olarak tanımlanan Katapleksi en az 15 saniye en çok 20 dakika sürmektedir.Bu durum hastalığa sahip kişilerin yaşam standartlarını olumsuz olarak etkilemekte iş ve okul yaşamlarını sekteye uğratmaktadır.
Narkolepsi hastalığı neden dolayı görülür?
Narkolepsi, nörolojik bir rahatsızlıktır. Beyinde bulunan bir bezden salgılanan Oreksin hormonunun yetersizliği ya da hiç olmamasından kaynaklanmaktadır.
Narkolepsi hastaları, sürekli uyku halinde ve uyku atakları yaşamaktadır. Hastalar uyku pareksisine yani uyku sonrası kısa süreli geçici bilinç kaybına uğramakta ve konuşma güçlüğü çekmektedir.
Oreksin hormonu aşırı glükoz üretimi ile azalmakta ya da bez öreksin hormonu salgılamayı durdurmaktadır. Özellikle öreksin hormonunun görevi olan protein salgılama ile sağlıklı kişiler gündüz saatlerinde gerekli enerjiye sahip olmaktadır. Ancak bu hastalığı taşıyan kişilerde durum tam tersi olmaktadır.
Narkolepsi hastalığının tedavisi
Narkolepsi hastalığının tedavisi için geç kalınmamalı ve erken teşhisin hastalığın ilerlemesini durduracağı unutulmamalıdır. Hastalık belirtisi yaşayan kişilerin daha ciddi ataklar yaşamadan bir hekime başvurmaları gerekmektedir.
Narkolepsi hastalığı için öncelikle hastanın uyku düzeni ve uyku saatleri ayarlaması yapılmakta ve hastanın bu düzeni aksatmadan devam etmesi önerilmektedir.
Bu süreç içinde noral santral sistemini uyaran ilaçlar kullanılması tavsiye edilmektedir. Daha hafif vakalar için antidepresan ilaçları verilmektedir.Bu ilaçların ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Daha ağır ilaçlar kullanmamak için hastalık belirtileri gözlemlendiğinde derhal doktora başvurulmalıdır.
İlgili içerikler;
Uyku bozukluğu hemşirelik bakımı
Uyku örüntüsünde rahatsızlık hemşirelik bakımı
Uyku kalitesini güçlendirmeye hazır oluş hemşirelik bakımı
KAYNAK: Hemsire.Com