Rüyalar hakkın bilmedikleriniz!

 Rüya herkesin ilgisini çeken içinde bulunduğumuz dünyadan farklı bir alemdir.

Normal bir insan hayatının en az 3 te 1 ini uykuda geçirir. Bu yüzden aslında rüya bizim için hayatımızın 3 te 1 ini kapsayan bir şeydir. Rüya görmek sağlıklı bir insan için olmazsa olmazdır. Günlük hayatımızda çözemediğimiz sorunları rüyamızda çözeriz. Bazı sanatçılar rüyalardan ilham almışlardır.

Rüyalardan yola çıkılarak bulunan buluşlar

Niels Bohr

Niels Bohr rüyasından yola çıkarak ilk modern atom modelini bulmuştur. Rüyasında Niels Bohr kendisinin güneşin kızgın gazlarla dolu merkezinde olduğunun görmüştür. Gezegenler ise ince bir şekilde bağlarla bağlandığı güneşin etrafında dönmekteydi. Her gezegen Bohr’un yanından geçerken ses çıkartıyordu. Sonra güneşte bulunan kızgın gazlar birden soğumaya başladı ve gazlar katı bir hal aldı. Bu rüya ile birlikte Bohr, Güneş Sistemi ve atom arasındaki benzerlikler üzerinde durdu.

Elias Howe

Elias Howe’ un amacı dikiş makinesi iğnesini keşfetmekti. Ama bir türlü doğru şekli bulamıyordu. Rüyasında bir kabile reisi eğer dikiş makinesini bulmazsa öldüreceğini söylüyordu. Artık ölüm vakti gelmişti. Ellerinde mızraklarla Howe yi öldüreceklerdi. Howe bu mızraklara dikkatli bir şekilde baktığında çok önemli bir yapı görmüştür. Mızrakların uçlarında göz şeklinde delikler vardı. Rüyadan uyanınca dikiş makinesi iğnesini de bu şekilde yapmıştır.

Bu ve buna benzer onlarca buluş vardır.

İnsan neden uyur?

İnsan vücudu dinlensin diye uyumaz. uyanıkken uzanarak ta dinlenilir. Ancak bu şekilde beyin hala aktiftir. Uyku sırasında beyin, gün içinde gördüğü-duyduğu-öğrendiği şeyler hakkında adeta bir temizlik yapar. Örneğin bugün hastanede 50 hasta gördünüz. Uyku esnasında beyin size sorar bu kişilerden hangisini sileyim hangisini kalıcı hafızaya atayım

Bu işlemi de genellikle REM evresinde yapar. Bu anda uyandırılan kimseler genellikle rüya gördüklerini söylerler. REM uykusu bitiminde uyanan insanlar kendilerini daha dinç hissetmektedirler. Bunun nedeni ise REM evresinde harket fonksiyonları engellenerek kısmi felç durumu oluşmuş olur.

Nasıl rüya görürüz?

Yukarıda bahsettiğimiz REM evresindeki karmaşık olayları insanlar anlamlandırmaya çalışır ve ortaya rüya çıkar. Rüyalarımızın yüzde 90’nı unuturuz. Uyandıktan sonraki 5 dakika içerisinde gördüğümüz rüyanın yüzde 50'sini hatırlarız.

Sadece insanlar değil hayvanlar da rüya görmektedir.

Rüyamıza gerçek hayatımızdan kesitler katılabilir

Rüya görürken odada keman çalıyorsa sesi rüyanıza girebilir ve rüyanızda kendinizi bir konserde keman dinlerken bulabilirsiniz.

Daha çok rüya görmek istiyorum ne yapmalıyım?

Aslında rüyayı her gün görüyorsunuz ama burada önemli olan şey gördüğünüz rüyayı hatırlamaktır.

  • Öncelikle uyumadan önce vücudun sakin olması gerekir.Vücut yorgun olduğunda gördüğümüz rüyaları hatırlayamayız.

  • Kendimize sözlü telkinler verip kendimizi hazırlayabiliriz. “Sabah kalkınca ilk işim rüyamı hatırlamak olacak” şeklinde.

  • Asla “ben rüya göremem hatırlayamam” tarzında telkinlerde bulunmayın.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال