Metabolik sendrom nedir?

Modern yaşam hastalığı olan metabolik sendrom, dünya genelinde artan ciddi bir sağlık sorunudur. Yaşam standartlarının artması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sedanter yaşam tarzı, metobolik sendromun en iyi tetikleyicileridir.

Metabolik sendrom nedir?

Modern yaşam hastalığı olan metabolik sendrom, dünya genelinde artan ciddi bir sağlık sorunudur. Düzensiz beslenen, masa başında çalışan, yoğun mesai harcayan ve stres altında olan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Zamanla hayatın her alanında yaşanan gelişmeler, sosyoekonomik alandaki gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Yükselen yaşam standartları, insanların daha az enerji harcamalarına ve sağlıksız bireylere dönüşmelerine neden olmuştur. Üretilen hazır gıdalar, durağan yaşam şartları ile birleştiğinde metabolik sorunların bir arada görülme riski doğmaktadır.


 


Metabolik sendromun tedavisi nasıl yapılır?

Şeker ve yağ metabolizmasındaki bozukluklar, kan basıncında yükselme şeklinde kendini gösteren metabolik sendrom, insan hayatını tehdit eden bir hastalıktır. Metabolik sendromun içerisinde pek çok hastalık ve bozukluk bulunmaktadır. Problemler ne kadar fazla ise insan hayatı üzerindeki risk o kadar artmaktadır.


 


İLK ŞART; Dengeli beslenme ve spor!

Metabolik sendromla mücadele için öncelikle şişmanlık ve şeker hastalığı ile başa çıkılması gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisinde bir ilaç yoktur. Bu nedenle kişilerin dengeli beslenmeye önem vererek, yaşam tarzını değiştirmeleri gerekmektedir. Düzenli spor, hazır gıdalardan uzak durmak, organik beslenmeye önem vermek, fazla kilolardan kurtulmak, sigara benzeri zararlı alışkanlıklara son vermek sağlıklı bir hayatın kapılarını aralamaktadır.



Sağlıklı beslenme ve egzersizler doğru kilo kaybının anahtarıdır. Kilodaki düşüş, hastalık şikâyetlerinin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sağlıklı kilo kaybı için düzenli spor yapılmalıdır. Düzenli spor ayrıca, insülin direncini düşürmektedir. İlerleyen süreçte kan yağlarının normal seviyelere gerilediği görülecektir. Özellikle düzenli yürüyüşler kalp krizi riskini azalmakta ve damar tıkanıklığını önlemektedir. Metabolik sendrom hastalığında karaciğer hasarları meydana gelebilir. Bu durum kanda pıhtılaşma riskini doğurmaktadır. Karaciğer hasarları söz konusu olduğunda kan sulandırıcı tedavilere başlanarak, emboli tehlikesine karşı önlem alınır.


İlgili içerikler;

Sedanter (hareketsiz) yaşam şekli hemşirelik bakımı

Obezite nedir? Obezite ile nasıl mücadele edilir?

Sağlıklı yaşam için tüketilen besinlerin zararları


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال