Cushing sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi

Vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan hastalık cushing sendromu olarak adlandırılır.

Cushing sendromu nedir?

Bazı hastalıklar çok kişi tarafından bilinse de bazı hastalıklar da ancak bir yerde okunduğunda, kendi başınıza ya da yakınlarınızın başına geldiğinde öğrenilir. Eğer bir hastalık hakkında az ya da çok bilgi sahibi olunur ve farkındalık artarsa vücutta bu hastalığı çağrıştıran bazı belirtiler meydana geldiğinde erken teşhis ve tedavi ettirebilmek mümkün olur. Çok bilindik bir adı olmayan Cushing nedir, belirtileri nelerdir, hastalığın tedavisi nasıl yapılır gibi konularda bilgi sahibi olmakla fazladan bir artı puanınız olacaktır.
;


Cushing sendromu kimlerde görülür?

Adı çok duyulmayan Cushing hastalığı beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ACTH hormonunun artmasından kaynaklanır. ACTH artışı böbreküstü bezlerinden kortizol hormonu salgısını da artıracaktır. Bu hormonun aşırı artışı da Cushing sendromunun sebebidir. Tüm bu artışların sebebi hipofizdeki ya da böbreküstü bezindeki bir tümör olabilir. Eklem iltihabı, romatizma gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan yüksek dozda kortizon da hastalığa yol açabilmektedir.


Cushing kimlerde görülür?

Sorusuna cevap arayanlar Türkan Şoray’ın ve Sezen Aksu’nun da bu hastalığa yakalanıp tedavi gördüğü hatırlatılırsa kolay unutulmayacaktır. Bu hastalığa genellikle kadınlar, erkeklerden 3–4 kat daha çok yakalanmaktadır. Her yaş aralığında görülebilen Cushing hastalığa en fazla 30 yaş civarında rastlanmaktadır.



Cushing sendromunda tanı nasıl konulur?

Erkeksi bir görünüme, kilo almaya, kandaki şeker düzeyinin artmasına yol açan hastalık kemik erimesine, kısırlığa, hipertansiyona da sebep olabilmektedir. Kortizol hormonunun kandaki fazlalığı hastalığa tanı koyulmasını kolaylaştırır. Hastalığın kesin teşhisini endokrinoloji doktoru koymaktadır.


Cushing sendromu belirtileri ve tedavisi

Kilo artışı, obezite, hipertansiyon gibi durumlar bir arada görülmesi Cushing’den kuşku duyulmasını gerektirir. Özelikle kilo artışı nedeniyle tıpta “aydede yüzü” olarak tanımlanan yüz şeklinin değişmesi, adet düzensizliklerinin görülmesi, libidonun azalması, vücut tüylenmesinde artışı, karaciğerde büyüme, karında ağrı, sırt ve karında beliren çizgiler en önemli belirtilerdendir. İlaç tedavisi yeterli gelmezse böbreküstü ya da hipofiz tümörleri cerrahi yöntemle alınmalıdır.


İlgili içerikler;

Obezite nedir? obezite ile nasıl mücadele edilir?

Hipofiz bezi tümörü nedir? Belirtileri ve tedavisi


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال