Karaciğerde anormal bir şekilde yağ birikmesi nedeniyle karaciğer yağlanması oluşur. Tıp dilinde “hepatosteatoz” olarak adlandırılan karaciğer yağlanması, genellikle obezite, diyabet ve kolesterol hastalarında daha çok karşılaşılır.
Karaciğer hücrelerinde, olağan seviyeyi aşan derecede yağ birikmesine karaciğer yağlanması adı verilir. Terimsel adı ‘hepato steatoz’ olan karaciğer yağlanması, çoğu kişide görünmesine rağmen oldukça ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Bu yağlanma problemi, karaciğerde siroz hastalığına yol açabilir. İltihaplı karaciğer yağlanması siroz hastalığına neden olabilir. İltihaplı karaciğer yağlanmasına tıp dilinde ‘steatohepatit’ adı verilir.
Karaciğerin vücudumuzdaki görevi; kandaki zararlı maddeleri ortadan yok etmek ve yediklerimizi enerjiye çevirmek gibi çok önemli görevleri vardır. Karaciğer bu görevleri yerine getirirken çok az miktarda yağlanma olması normaldir. Ama karaciğerin ağırlığının yüzde 5 ile yüzde 10 undan fazlası yağ olursa, işte bu karaciğer yağlanması sağlıksızlığa yol açar.
Karaciğer yağlanmasının bir çok nedeni vardır. En sık karşılaşılan nedenleri sayacak olursak; obezite, aşırı alkol tüketimi ve kötü beslenme yağlanmayı en çok tetikleyen şeylerdir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması ise, ayrı bir başlıkta incelenebilir. Yağlı karaciğer tek başına çok zararı dokunmaz ve bir hastalık olarak kabul edilmez.
Halsizlik, sürekli yorgunluk gibi belirtiler, rahatsızlığı hemen teşhis edecek belirtiler değildir. Ama karaciğerdeki yağlanmaya iltihaplanmada eklenirse bu durum ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Karaciğer yağlanmasının nedenleri
- Aşırı alkol tüketimi
Karaciğerin en büyük düşmanı olan alkolün, karaciğer üzerinde yarattığı zararlı etkileri ele aldığımızda ilk olarak bu sıralamanın başında karaciğer yağlanmasını görürüz. Aşırı alkol tüketimi, karaciğer yağlanmasının başlıca nedenlerindendir.
Bazı hastalarda kısa sürede fazla tüketilen alkolün de karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Alkol, karaciğerin yağ metabolizmasına zarar verir ve yağın hücrelerde birikmesine neden olur.
Alkol zehirlenmesi nasıl olur?
- İnsülin direnci
Genellikle kötü beslenmeden kaynaklanan vücutta insülin direnci ortaya çıkar. İnsülin hormonuna karşı direnç gösteren pankreas daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu nedenle de karaciğerde yağ artışı olmaya neden olur.
Pankreas kanseri belirtileri, tanı testleri ve tedavisi
- Fazla kilolu ya da obez olmak
Her obezitede karaciğer yağlanması meydana gelmeyebilir. Ancak obezlerde karaciğer yağlanması %70 lerdedir. Bu, oldukça yüksek bir orandır. Alınan kilolar, vücutta yağ hücrelerinde depolanır. Bu da karaciğerde yağlanmaya yol açar. Obeziteden kaçınmak gereklidir.
Obezite ile nasıl mücadele edilir?
İlgili içerikler;
Karaciğer fonksiyonunda bozulma riski hemşirelik bakımı
Karaciğer kanseri belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı
Öğretmenler günü hediyesi olarak karaciğerini bağışladı
KAYNAK: Hemsire.Com