Sepsis nedir? Belirtileri ve tedavisi

Sepsis, enfeksiyona karşı vücudun verdiği cevabın organlara zarar vermesi sonucu ortaya çıkar. Şok ve organ yetmezliklerine sebep olabilir. Erken tanılanıp tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Sepsis nedir?

Sepsis, kana bakteri ve toksin karışması sonucu bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkar. İlk 6 saat içinde doğru antibiyotik tedavisiyle müdahale edildiğinde hastanın hayatta kalma oranı yüzde 80'in üzerine çıkmaktadır.



Sepsis'in sebebi nedir?

Vücuda giren çeşitli mikroplar bağışıklık sistemi engeline takılır. Bağışıklık sistemi onları yok etmeye çalışırken bazı kimyasal maddeler üretir ve bu maddelerin kandaki miktarı artarsa sağlığa ciddi derecede zarar verme noktasına ulaşmış demektir. İşte bu durumda vücuttaki tüm dokular ve sistemler etkilenmeye başlayacaktır.

Bilinçsizce kullanılan antibiyotikler sonucunda mikroplara karşı yeterince vücutta yeterli savunma yapılamadığından sepsis gelişmesi kolaylaşmaktadır. Bağışıklık sistemini koruyabilmek için herkes üzerine düşen görevi yapmalı, hastanelerde, evlerde, yaşanılan her yerde temizlik kurallarına uyulmalıdır.



Sepsis kimlerde görülür?

Sepsis hastalığı daha çok kimlerde görülür derseniz, ciddi bir şekilde yaralanmış kişilerde, sorunlu bir bağışıklık sistemine sahip olanlarda, ağır sayılacak bir hastalık geçirenlerde, solunum cihazına bağlanmış ve bir ameliyat geçirerek hastanede yatmış kişilerde sepsis görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Yaşlılarda, çocuklarda, şeker hastalarında erken doğan ve düşük kilolu bebeklerde de sepsis riski yüksektir.


Sepsis belirtileri nelerdir?

Sepsisli kişilerde gözlenebilecek bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler iyi gözlenir, tanınırsa mikroplar kişinin vücuduna daha çok yayılmadan erken davranılıp bir hastaneye sevki yapılabilir. Bir kişide yüksek ateşle birlikte titreme, yükselmiş nabız ve hızlanan solunum görülüyorsa sepsisin ilk belirtiler olarak düşünülmelidir. Septik şoka giren bir kişide baş dönmesi ve bayılma, zihninde bulanıklık, konuşma bozukluğu, mide bulantısı ve kusma, ishal, nefes almada güçlük hatta bilinç kaybına kadar varabilen sorunlar görülebilmektedir. Unutulmamalıdır ki belirtileri fark etmek erken teşhisi kolaylaştıracak, kişilerin hayatta kalma şansını artıracaktır.


Sepsis nasıl tedavi edilir?

Tedavi için tanı şarttır. Kanda yoğunlaşan mikroplar gittiği organlara yayılıp fonksiyonlarını bozacaktır. Hastalar antibiyotiklerle, serumlarla ve gerek duyulan daha farklı yaklaşımlarla tedavi edilmektedir.


İlgili içerikler;

Enfeksiyon bulaştırma riskiniz var mı?

Enfeksiyon riski hemşirelik bakımı


CRP yüksekliği nedir? Kanda enfeksiyon nasıl oluşur?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال