Florence Nightingale



Doğum  

   12 Mayıs 1820
   Floransa, Toskana Büyük Dükalığı

Ölüm

   13 Ağustos 1910 (90 yaşında)

   Park Lane, Londra, ;İngiltere Birleşik Krallık

Çalıştığı yerler

   Selimiye Kışlası, Üsküdar

Aldığı ödüller

  Royal Red Cross (1883)
  Liyakat Nişanı (1907)

İmza                 


Florence Nightingale 12 Mayıs 1820 - 13 Ağustos 1910 seneleri arasında yaşamıştır. İngiliz kökenli bir ailenin çocuğudur. Sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşiredir. Modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Kırım Savaşı esnasında görev alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmıştır. Savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını üstlenerek özveri ve gayretiyle her zaman ön planda olmuştur. Hemşireliğe çok olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmayı başarmıştır. Gecesini gündüzüne katarak yaralı askerlerin bakımın üstlendiği için kendisine "Lambalı kadın" denmiştir.
 
Son zamanlarda bazı yorumcular Florence Nightingale'in Kırım Savaşı'ndaki başarılarının medya tarafından abartılarak, halkın bir kahramana olan ihtiyacının karşılandığını iddia etmektedir. Fakat bu eleştiride bulunan kişilerle birlikte, eleştirmenler Florence Nightingale'in başarılarının profesyonel hemşirelik rollerini belirleyici nitelikte olduğunu kabul etmişlerdir.
 
1860 yılında Nightingale, Londra'da St Thomas Hospital'da kendi hemşirelik okulunu açmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini de atmıştır. St Thomas Hospital'da kendi hemşirelik okulu dünyadaki ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur. Bu hemşirelik okulu günümüzde King's College London'ın bir parçası olarak eğitim vermeye devam etmektedir. Günümüz hemşireleri tarafından okunan anda ''Nightingale Andı'' adı verilerek Florence Nightingale onurlandırılmıştır. Doğum günü olan 12 Mayıs her yıl "Uluslararası Hemşireler Günü" olarak kutlanmaktadır.
 
Sosyal reformları İngiliz toplumunun tüm kesimlerine yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, Hindistan'daki açlık yardımını savunmak, kadınlara aşırı sert olarak gördüğü fuhuş yasalarını ortadan kaldırma ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirme şekillerini genişletme çalışmaları olmuştur.
 
Florence Nightingale aynı zamanda çok yönlü bir yazardır. Hayatı boyunca yayımlanan eserlerinin büyük bir kısmı yayılan tıbbi bilgilerle ilgilidir. Yayınlarında kullandığı anlaşılabilir basit ingilizceyle eserleri herkesime hitap etmiştir. Ayrıca istatistiksel verilerin grafiksel sunumunu halka sevdirmeyi başarmıştır. Din ve mistisizm üzerine yoğunlaşmış bir çok çalışması ölümünden sonra yayımlanmış ve halk tarafından büyük ilgi görmüştür.
 

1907'de Londra'daki Kızılhaç Toplulukları Sekizinci Uluslararası Konferansı'nda, toplanan delegeler, hemşirelik alanındaki ekollere verilecek bir Uluslararası Uluslararası "Florence Nightingale Madalyası" hazırlamaya karar vermişlerdir. Daha sonra, Florence Nightingale Madalyası 1912'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından kuruldu. Bir ;hemşirelere verilen en yüksek uluslararası ödül "Florence Nightingale Madalyası"dır. Bu madalya hemşirelere veya hemşire yardımcılarına "yaralılara, hasta veya özürlülere olağanüstü cesaret veya bir çatışma ve felaketin sivil kurbanlarına olan yardımlar"a göre verilir.


Florence Nightingale sözleri
Kaynağı belli olan sözleri;

  • Korkunun ruhu altında ne kadar az şey yapılabilir.
    • The Book of Positive Quotations (2007), John Cook, s. 479
       
  • Gizemciliğin doğru gelişimi için Muhammedizme, Budizme, Doğuya, Sufilere ve Fakirlere, Panteizme başvurabilirsiniz.
    • 2 Mart 1853 tarihli mektubundan, Suggestions for Thought: Selections and Commentaries (1994), düzenleme Michael D. Calabria ve Janet A. RacRae, s. xiii
       
  • İlerleyen bir dünyada iki çeşit insan bulunması gerekir ki bunlar; orada bulunan en iyiyi benimseyen ve bundan hoşlanan ile daha iyiyi dileyen ve onu yaratmayı deneyenlerdir.
    • Cassandra, 1860
       
  • Bırakın her bir kişi kendi deneyimlediğinden çıkardığı gerçekliği açıklasın.
    • Bayan Mohl’a mektubundan, 13 Aralık 1861
       

Kaynağı belli olmayan sözleri;
 
  • Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir.
     
  • Eğer gözlem yapamıyorsanız, hemşire olmaktan vazgeçin.
     
  • Ben hastabakıcı olmak istiyorum, kimsesi olmayan insanların kimsesi olmak istiyorum.
     
  • Gizemcilik: Görülmeyenin üzerinde hayat sürmek, kendi varlıklarımızı duyunun içinden alıp Tanrı’yla birlikteliğe çekilmek — Tanrısal doğaya katılmaya gayret etmek; kutsallık, budur. Kendilerimize doğrunun ne olduğunu ya da Tanrı'nın isteminin ne olduğunu sorduğumuzda (aynı sorudur bunlar), bunun ardından O’nun ışığında yaşadığımızı söyleyebiliriz.
     
  • Dini cemiyet falan kurmak istemiyorum, aksine iyi para ödenen bir meslek dalı kurmak istiyorum. Ahlaken, ruhen, bedensel olarak hemşirelik mesleği için gerekli koşullara sahip, hangi sınıf ve mezhepten olursa olsun her kadına en iyi eğitimi vermek ilkem olmuştur daima. Hastalara yardım etmek isteyen kişi duygusal bir hayalperest değil, aksine zor işleri seven, sadık biri olmalıdır.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال